STARI SRPSKI POZNANIK BIĆE NOVI SPECIJALNI IZASLANIK EU? Ovo ime svi dobro znamo
Evropa i Srbija, saga koja traje i traje, Foto: dragana udovicic, ilustracija

VISOKA POLITIKA

STARI SRPSKI POZNANIK BIĆE NOVI SPECIJALNI IZASLANIK EU? Ovo ime svi dobro znamo

Cilj EU je, kako navodi beogradski dnevnik, da se tako pre svega ublaži uticaj SAD u regionu

Objavljeno:

EU intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, a najozbiljni kandidat je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, pišu "Večernje novosti".

Cilj EU je, kako navodi beogradski dnevnik, da se tako pre svega ublaži uticaj SAD u regionu.

Kao dobar poznavalac prilika i iskusni političar koji je već obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima, Lajčak, koji srpski govori gotovo bez akcenta, praktično ispunjava sve uslove.

List navodi, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da je Lajčak početkom nedelje u Briselu, daleko od očiju javnosti, s tim u vezi obavio veoma važan dvočasovni sastanak sa budućim šefom evropske diplomatije Djozepom Boreljom.

"SAD imaju dva predstavnika za zapadni Balkan, a mi nijednog. Zato nam i ide ovako", navodno je tom prilikom Borelju rekao rezignirani Lajčak, misleći na sporost proširenja i sve veće udaljavanje regiona od EU, kaže izvor "Novosti".

List piše da "kasting" traje već neko vreme, još otkako je određen sastav nove Evropske komisije, navodeći da se još razmišlja da li će specijalni predstavnik predstavljati samo EK ili celu EU.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.