Braćo, ne blamirajte se, podnesite ostavke! Ovim ljudima više nije mesto u politici!

gotovo je sa zabludama

Braćo, ne blamirajte se, podnesite ostavke! Ovim ljudima više nije mesto u politici!

Znaju se procenti osvojeni na izborima, zna se i broj poslaničkih mandata, jedino se još ne zna hoće li neko od lidera velikih opozicionih stranaka da podnese račun svojim glasačima za bedne rezultate
Objavljeno: 12:33h

Da su naprednjačka koalicija pobedila na izborima, a, u stvari, izgubila čitavih 27 mandata, već smo konstatovali. Kada se taj 131 mandat rastali na sve članice i vidi da će SNS-u pripasti samo 100 mandata, onda se vidi koliki je pad Vučićeve stranke. Naprednjaci, čemu slavlje? Ko je pravi pobednik, a ko gubitnik izbora? Nisu, međutim, srpski izbori pokazali samo Vučićevu grešku sa raspisivanjem izbora. Otkrili su nam izbori i da samrtni ropac nekada najvećih opozicionih stranaka traje i traje i traje. Nekada stameni DS i stabilna koalicija LDP-SDS-LSV, sada su se kroz igledne uši ušunjale u parlament.

Fonet
Niko od lidera tih stranaka nije našao za shodno da se iskreno obrati glasačima i podnese račun za bedne rezultate. Ili ostavku, recimo. Ovako će izgledati novi parlament: SNS pobedio, a poslanike izgubio! A za to i te kako ima razloga. To najbolje pokazuju rezultati koje su te stranke postizale u poslednjim izbornim ciklusima. 1. Demokratska stranka DS je 2008. osvojio čitavih 38,42%. Tada su demokrate nastupile u širokoj koaliciji (G17 plus, SDP, SPO, LSV, Srpska lista za Kosovo i Metohiju) i ostavile iza sebe radikale za čitavih 9%. Na izborima 2012. godine Demokratska stranka je doživela značajan pad - 22,06%, da bi 2014. pali na niske grane 6,03%. Zapravo, samo je 1992. DS je prošao lošije (imao 4,16%).
Na ovim izborima osvojili su gotovo isti procenat glasova, ali će izgubiti 2 ili 3 poslanička mandata. Totalni debakl na pokrajinskim izborima posebno bi trebalo da natera Bojana Pajtića da prizna da nije uspeo da pročisti stranku od korumpiranih članova koji su uprljali ugled demokrata i zbog čega se deo birača i dalje naziva "razočarani glasač DS". 2. Socijaldemokratska stranka (SDS) Deo priče o sunovratu DS-a je i Boris Tadić. Zajedno sa njima je 2012. osvojio 22,06%. Na izborima 2014. pojavio se sa svojom novom strankom - SDS, ali u većoj koaliciji (Zeleni, LSV, VMDK, ZZV i DLR) i jedva preskočio cenzus - 5,70%.
Sada, sa, na papiru jačom, koalicijom "Čeda-Boris-Čanak" skromnih 5,03%. Možda je krajnje vreme da se Tadić pozdravi sa nama i da ga konačno vidimo u "nekom drugom filmu". 3. Liberalno demokratska partija LDP je 2012. osvojio 6,53, da bi 2014. ostao izvan Skupštine nakon skromnih 3,36%.
Iako Jovanović prikazuje rezultat od 5,03% kao povratak proevropskih snaga u poslaničke klupe, istina je zapravo da je Čedi vreme prošlo. Ipak, očekivati da on oseti odgovornost i povuče se sa čela stranke je nezamislivo. Jer Čeda je čovek stranka. Ne verujete? Evo, pokušajte da nabrojite bar 5 članova LDP. Ne ide, je l' da? 4. Liga socijaldemokrata Vojvodine Koliki je stvaran domet LSV ne mogu da pokažu republički izbori jer Čanak godinama nastupa u različitim koalicijama. Aktuelni rezultat sa Tadićem i Jovanovićem potvrđuje isto što je navedeno i za njih dvojicu. Pokrajinski, kao i lokalni izbori po vojvođanskim gradovima, međutim pokazuju da bi lider LSV posle 25 godina na čelu stranke konačno mogao da ustupi mesto nekom drugom.
I, vrli lideri opozicije, ima li neko nameru da podnese ostavku? Ili da je barem ponudi? Onako, fore radi. (Z.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.