ZADOVOLJAN SAM KAKO JE SKOPLJE REAGOVALO! Vučić i Pendarovski OTVORENO o svim PROBLEMIMA (VIDEO)
Stevo Pendarovski i Aleksandar Vučić, Foto: prentscreen

VAŽAN SASTANAK!

ZADOVOLJAN SAM KAKO JE SKOPLJE REAGOVALO! Vučić i Pendarovski OTVORENO o svim PROBLEMIMA (VIDEO)

Sve je rečeno...

Objavljeno: 13:54h

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski boravi od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje će se sastati sa državnim vrhom Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, te da su oni dobri.

On je rekao da su važni ekonomski odnosi, te da će oni biti poboljšani posle sporazuma potpisanog nedavno u Ohridu.

- U političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje. Želimo da gradimo najbliže prijateljske odnose - rekao je Vučić posle sastanak sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Vučić je kazao da što se tiče političkih odnosa, osim razlike u priznavanju Kosova nema otvorenih pitanja.

- Predao sam pismo koje smo potpisali Ana Brnabić i ja za izgradnju srpskog Kulturnog centra u Skoplju - rekao je Vučić.

- Što se svih drugih pitanja tiče ja da sam ponosan na dogovor koji smo napravili, znam da to nije baš najpopularnije ovde u Srbiji, znate koliko sam tvrdoglav, mislim da je to budućnost regiona i pametan izbor za opstanak našeg regiona. verujem da ćemo to u Draču nastaviti sa premijerom Ramom -rekao je Vučić.

On je dodao da mi nemamo nikakve zahteve prema Makedoncima, jedino tražimo da dobro radimo, sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnsoti.

- To je moja poruka za Skoplje. Što se nas tiče hoćemo samo da prihvatite našu pruženu ruku i ama baš ništa više - rekao je on.

Nakon što je završio kraće izlaganje, iz protokola je najavljen Stevo Pendarovski, s tim što je njegovo prezime pogrešno akcentovano pa je predsednik Srbije iz poštovanja prema gostu morao odmah da odreaguje.

- Nije Poljak, nego Makedonac - istakao je predsednik Vučić i ispravno izgovorio njegovo prezime.

Vučić o pristupanju Severne Makedonije NATO-u

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da pristupanje Severne Makedonije NATO-u ne predstavlja prepreke za odnose dve zemlje."To su unutrašnje stvari Severne Makedonije u koje se mi ne mešamo. Odluka gradjana je da udju u NATO i to je njihov izbor. Isto tako, mi ne dajemo da se neko meša u našu odluku da budemo vojno neutralni", kazao je Vučić posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Vučić je istakao da Srbija želi da ima dobre odnose sa Rusijom i ostalim zemljama, "imamo bolna iskustva iz 1999. godine, nećemo u NATO, ali saradjujemo s njima".

Govoreći o proširenju regionalne inicijative "Mali Šengen", on je kazao da želi da se toj inicijativi pridruži Priština, "bez statusnih pitanja", Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

- Ovi koji su protiv, videćete da će želeti da za dve, tri ili pet godina da udju kada budu videli koliku će korist imati - ocenio je on.

Vučić je istakao da je ta incijativa najbolja u poslednjih 30 godina i da ona ima veliki značaj za budućnost.

- Nekima ta inicijativa smeta. Smeta nekima u EU jer 'Malim Šengenom' upravljamo sami i nemamo pokrovitelja - rekao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je, takođe,da se Srbija ne meša u odluku Severne Makedonije da uđe u NATO, kao što nikome ne dozvoljava da se meša u unutrašnje stvari Srbije, te da takva odluka Skoplja nema nikakve veze sa bilateralnim odnosima dve zemlje.

- U unutrašnje stvari Severne Makedonije se ne mešamo. Odluka njihovih građana je da idu u NATO, to je njihov izbor. Kao što ne dozvoljavamo nikome da se meša u naše odluke - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako vidi ulazak Severne Makedonije u NATO i hoće li to uticati na odnose dve zemlje, s obzirom na bliskost Srbije i Rusije.

Vučić je poručio da je Srbija vojno neutralna i da neće u NATO, kao i da te odluke nemaju veze sa bilateralnim odnosima Srbije i Severne Makedonije.

- Vi budite u NATO, mi nećemo, imamo bolne uspomene iz 1999. godine. Mi hoćemo dobre odnose i sa NATO-om i sa svima drugima - poručio je predsednik Srbije i dodao da su kod njega svi odgovori jasni i precizni.

Zato, istakao je, Srbija mora da snaži svoju armiju, kako bismo mogli da čuvamo naše nebo, zemlju i građane.

- A, ne vidim nijednu prepreku ubrzanom razvoju prijateljstva Beograda i Skoplja i moja poruka makedonskim građanima je bila više nego jasna zaključio je Vučić.

Vučić o sastanku Kurtija i Ugljanina: "Našla krpa zakrpu"

Aleksandar Vučić izjavio je da susret predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i lidera Pokreta Samoopređeljenje i kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija neće dovesti ni do kakvih ozbiljnih posledica.

- Posledice će biti veoma ozbiljne, poješće jagnje više i to je to - ironično je rekao Vučić upitan da prokomentariše susret Kurtija i Ugljanina.

Dodao je da drugih posledica neće biti.

- Našla krpa zakrpu... - rekao je Vučić uz opasku -vratimo se na ozbiljnu temu", rekao je Vučić.

Sinoć je iz Samoopredeljenja saopšteno o susretu Ugljanina i Kurtija, kao i da je Ugljanin informisao Kurtija o zahtevu za poseban status Sandžaka, te da je na sastanku je bilo reči o situaciji u Sandžaku, položaju tamošnjih Albanaca i Bošnjaka, kao i njihovim težnjama da rade i razvijaju se ka dostojanstvenom životu i "životu bez diskriminacije od Beograda".

Pendarovski: "Mali Šengen" treba da uključi i druge sa Zapadnog Balkana

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da inicijativa poznata kao "mali šengen" treba da uključi i druge sa Zapadnog Balkana, među njima i Kosovo.

Upitan na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da li vidi Kosovo u tom "malom šengenu", on kaže da ta inicijativa trenutno ima strukturnu slabost.

- Ne uključuje svih šest država i kad kažem država ne mislim da se mešam u odnose Beograda i Prištine, ali mislim da treba da se nađe neko rešenje da u inicijativu uđe i BiH i drugi. Samo ćemo tako imati benefite, bez prejudiciranja statusnog pitanja Kosova. Kako će odlučiti Beograd i Priština to je njihova stvar - kazao je on.

Kako kaže, apelovao je na sve da se priključe toj inicijativi.

- Ako neko ne želi - u redu, ali dobro je da svih šest budu unutra i da se, bez spoljne prisile, ponašamo kao Evropljani - poručuje Pendarovski.

On je ponovio da je sa francuskim predsednikom razgovarao o tome da li ohrabruju regionalno povezivanje kako bi to bila aleternativa članstvu.

- Mini šengen nije zamena za EU - rekao je Pendarovski, podsetivši da je regionalno povezivanje kao preduslov za članstvo prvi put pomenuto pre 22 godine ali da obično zapadnobakanskim nacijama kasno padnu na pamet neke stvari.

Aleksanar Vučić izjavio je danas da je jasno podržao i zamolio zvaničnike Evropske unije da glasaju za otvaranje poglavlja Skoplju i Tirani.

- Sad ću samo tako da se ponašam, samo da pokažemo da uvažavamo interese i drugih - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u Beogradu.

Kazao je da svetsan realnosti i toga da EU ima svoje probleme i interese.

Govoreći o razgovoru predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i predsednika Samoopredeljenja i kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija, on je kazao da će jedine posledice tog sastanka biti da će "pojesti jagnje više". ;"Neće biti posledica. Našla krpa zakrpu", kazao je on.

Mediji su preneli da su Ugljanin i Kurti razgovarali su o "posebnom statusu Sandžaka".

Vučić: Nisam siguran da u Briselu znaju šta će sa zemljama Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da u Briselu znaju šta će sa zemljama Zapadnog Balkana i ocenio da se sa njima igraju "kao sa lutkama na povocu".

Upitan posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim šta znači neformalni dokument Francuske u kojem se traži "obnovljeni pristup" u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana, Vučić je kazao da su zemlje regiona na evropskom putu ali i dodao da "ne zavisi sve od nas".

- Svi čekamo da postanemo članovi EU, to nije sporno. Ako me pitate da li sam siguran da u Briselu znaju šta će sa sobom i ; sa nama, nisam siguran da tačno znaju šta će sa nama. Mi smo na evropskom putu, reformisaćemo sve što treba ali ne zavisi sve od nas. Zato moramo mi da se dogovaramo i da budemo načisto s tim, da govorimo istinu našim ljudima, da otvaramo više puteva pruga, da spajamo jedni druge - kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je dodao da zemlje regiona imaju svoja prava i interese koje žele da ostvare.

- Pre par godina kad mi iz regiona odemo na neki skup, naučili smo svi lekciju šta da ponavljamo pred briselskim birokratama, pred Nemcima, a onda u 11. ili 12. rečenici kažemo kako bi nam bilo mnogo lakše da nema ovih južno, severno ili zapadno od nas, pa odemo srećni kući što smo kritikovali nekog iz okruženja. Nismo više maloletni, nemojte nas potcenjivati, imamo svoja prava i interese i hoćemo da ih ostvarujemo - kazao je Vučić.

Naveo je i da je Srbija spremna da odmah uloži veliki novac i počne izgradnju Srpskog kulturnog centra u Skoplju što će kako je ocenio, dodatno uojačati odnose Beograda i Skoplja.

- Dobili smo vrhunske lokacije, sve je dogovoreno. Spremni smo da brzo idemo u izgradnju - dodao je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.