VUČIĆ OTKRIO KOJE JE PITANJE POSTAVIO RUSIMA posle otkrivanja špijunske afere
Nisam video nikakvu logiku u svemu ovome, Foto: Filip Plavčić

oglasio se predsednik

VUČIĆ OTKRIO KOJE JE PITANJE POSTAVIO RUSIMA posle otkrivanja špijunske afere

Narednih nekoliko dana uslediće oštre akcije koje će biti uočljive javnosti

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da ruski obavestajac Georgi Kleban više nije na teritoriji Srbije, da je snimak, na kojem se vidi kako Kleban daje novac srpskom obaveštajcu napravljen 24. decembra 2018. godine, a da ga nije sačinila naša služba VBA, ali da je bila potpuno upoznata sa slučajem.

On je sinoć, na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, poručio da je siguran da je predsednik Vladimir Putin nije bio obavešten o ovom delovanju, i da Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

On je ponovio da Srbija ne zaboravlja sta je Putin učinio za Srbiju u međunarodnim organizacijama ni podrsku u opremnju vojske.

Podsetio je i da je Srbija jedina nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, nije glasala protiv interesa RF, da jedina odrzava vojne vezbe sa ruskom vojskom i da ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijim.

"Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto? Nisam video nikakvu logiku u svemu ovome", rekao je Vučić.

On je ponovio čvrstu opredeljenost Srbije za vojnu neutralnost i poručio:Srbija neće u NATO.

"Srbija svoju politiku neće okretati, i neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge, ali učvrsticemo naše pozicije neutralnosti i samostalnosti", rekao je Vučić.

Kako kaže, zahvalan je za orden koji je dobio od Putina i uložiće i lični autoritet da odnosi budu još bolji.

"Znajući kako se delimo: za Ruse ili za Amerikance, moja poruka je da sam izabran za predsednika Srbije da štitim naše interese".

Govoreći o "aferi", Vučić je rekao da je srpska služba bila potpuno upoznata sa slučajem.

"Prateći objekat obrade, naše službe bezbednosti su došle do podataka da će se u Zemunu, tog dana negde oko 18 sati, penzionisani pripadnik VS, potpukovnik Z.K. sastati sa Georgijem Klebanom", preneo je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija u više navrata konstatovala i dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije.

Sa njim je, dodao je, uočeno 10 kontakata sa tri konspiratvina izvora, a tri puta Kleban uručuje novac pripadnicima VS, za šta postoji dokumentacija.

Dodao je da postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, sa čim se ne izlazi u javnost.

Vučić je rekao i da je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost imala jednu tačku dnevnog reda - obaveštajno delovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mera kontraobaveštajne zaštite naše zmelej u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

"Mi smo kao zemlja suočeni već dugi niz godina sa izrazito ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi na teritoriji Srbije i to bismo mogli da podelimo u dve grupe - najrazvijenijih zemalja sveta i grupu regionalnih zemalja koje imaju izražen interes na teritoriji srbije i svoje obaveštajno delovanje rade u punom kapacitetu a usmereno je protiv interersa Srbije", rekao je Vučić.

On je istakao i da će u narednom periodu biti sprovedeno nekoliko akcija protiv pripadnika različitih obavestajnih agencija čije delovanje protiv Srbije je dokazano.

"Narednih nekoliko dana uslediće oštre akcije koje će biti uočljive javnosti", rekao je Vučić tokom obraćanja u Predsedništvu.

Predsednik je naveo i da je Srbija izložena snaznom obavestajnom radu drugih zemalja, i da to u nekim slučajevima prevazilazi mere pristojnosti.

Najavio je da će u narednih dva meseca da se izađe sa sveoobuhvatnim opštim pravno političkim aktom koji bi bio puna potvrda našeg unutrasnjeg i spoljnog puta i neutralnosti i jačanja te državne i vojne pozicije.

BONUS VIDEO:

MALI: Znam da to nisam uradio, posredi politički razlozi

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.