VUČIĆ SE OBRATIO NAKON SEDNICE: Putin sigurno nije znao ništa o ovome, a Srbiju ćemo braniti jer je naša otadžbina
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: Filip Plavčić

obraćanje predsednika

VUČIĆ SE OBRATIO NAKON SEDNICE: Putin sigurno nije znao ništa o ovome, a Srbiju ćemo braniti jer je naša otadžbina

Predsednik Vučić je sednicu zakazao povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obaveštajac i navodno jedan srpski bezbednjak

Objavljeno: 20:50h

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je oko 18 sati, a nakon sednice, između 19 i 21 sat, očekuje se obraćanje predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je sednicu zakazao povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obaveštajac i navodno jedan srpski bezbednjak, a nakon sednice Saveta biće poznato više detalja o ovom slučaju čiju pozadinu, po nalogu predsednika, istražuju srpske bezbednosne službe.

Među prvima su u zagradu Predsedništva stigli direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Počelo je obraćanje predsednika:

20.39 - Hvala našim bezbednosnim institucijama: BIA, vojska i policija, značaj njihovog rada je neprocenjiv.

20.33 - Na pitanje novinara o vesti da je srpsko oružje prodavano Ukrajini za rat protiv Rusije, Vučić je rekao:

- Istina je sledeća, sad će mnogi da se iznenade kako je to izgledalo. Oni su pokazali te mine kojim su navodno ubijani srpski vojnici. Ovo nije burek, ovo su mine, nije nešto što se ne razlikuje. Istražili smo sve što smo radili sa Ukrajinom. Dragan Đilas je rekao da je oružje išlo preko bin Zajeda, Vučićevog veliko prijatelja. A vidite mi smo onda istražili svaki lot svih mina. Nikada ni jedan nije otišao za Ukrajinu ni za Emirate. Taj lot baš ovim mina sa slika potpisan je... to je deo serije od 15.000 mina prodate Tehnoremontu vlasnika Petra Crnogorca, gde radi mama od ovog Obradovića, i prodala ih kompaniji Natan iz Poljske preko Kipra. Nije dobijena podrška poljskih državnih organa kao što je obaveza, već je preko Kipra izvezeno. Srbija to ne bi dozvolila kao end user upravo zbog dobrih odnosa sa Rusijom i Ukrajinom.

20.27 - Danas je tačno godinu dana od kako je bila sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog uvođenja taksi od strane Prištine. Danas su njihovi mediji objavili fotografije dva lica. Reč je ni o kakvim ubicama, već o studentima, Ivanu Dimitrijeviću i Milošu Radosavljeviću. Jedan trenutno pohađa master akademske studije na Tehnološkom fakultetu. On je takođe student. Jutros su imali kolokvijum, ta deca su bila spremna na punu saradnju, poligrafsko ispitivanje. Kada bismo vam rekli odakle su došle informacije... opet su neki Srbi radili protiv Srbije. ALi to vam govori koliko je to neozbiljno.

20.25 - Ne možete da ostanete neutralna zemlja ako nemate svoju namensku industriju, i zato žele da je unište, i zbog toga gledamo napade na našu industriju. Mi očekujemo dolazak oružja i helikoptera iz Rusije, Mi-17, i na tome hvala Rusiji. Objavljena je fotografija da su ovo ubice Olivera Ivanovića. To je fotografija iz naše arhive, ali to nisu ubice, to su studenti. To nisu teroristi i ubice.

20.22 - Što se tiče napada na našu namensku industriju primetićete da uvek dolaze iz jedne zemlje. Ljudi u Srbiji nisu primetili da su naše obaveštajne agencije uspele da uhvate Srbije koji je odnosio dokumentaciju za municiju 12,7 iz naše zemlje. Mi smo uhapsili i lice albanske i srpske nacionalnosti i privodimo ih licu pravde.

20.20 - Ambasador Harčenko je danas preneo ličnu poruku Sergeja Šojgua na kojoj se zahvaljujem. Znajući nas koji se uvek delimo na one koji su za Ruse i one koji su za Amerikance... Moja poruka je da sam izabran za predsednika Srbije da štitim interese naše zemlje ne neke druge. Ponosan sam na orden koji sam dobio od predsednika Putina. Uložiću i lični autoritet da naši odnosi budu još bolji.

20.17 - Gospodin Kleban nije više na teritoriji Srbije. Mi imamo odlične odnose sa Rusijom. Uveren sam da predsendik Putin nije bio o ovome obavešten. Ne zaboravljamo 2015. i šta je on za nas učinio, kao ni sve što je Rusija za nas uradila. Danas sam imao samo jedno pitanje za naše ruske prijatelje, nešto što nisam razumeo. Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i nije nikada glasala protiv Rusije... ničim nismo ugrozili odnose sa Rusijom. Bocana-Harčenka sam samo pitao "Zašto?". Nisam video logiku u svemu. Što se nas tiče, mi svoju politiku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljamo je kao bratsku zemlju i nastavićemo saradnju u svim oblastima, osim što ćemo u obaveštajnom smislu našu zemlju sačuvati. Srbija neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge...

20.15 - Imam i poruku. Ne samo da nećemo menjati svoju politiku, već ćemo još snažnije da radimo na vojnoj neutralnosti. Snažićemo našu armiju, naše agencije, i Srbija će biti sve jača. Srbija je slobodna zemlja, nikada nismo pristajali da budemo neko ko će da dozvoli da drugi njima upravljaju.

Za oko dva meseca ćemo izaći sa sveobuhvatnim dokumentom koji bi usvojila Skupština Srbije, koja će detaljno regulisati našu poziciju kao države.

20.12 - Izloženi smo snažnom radu stranih službu, ponekad i van granica pristojnosti. Neki se pojavljuju u uniformama usred teritorije Novog Pazara. Reakcija Srbije je bila snažna, i ta lica više neće imati pristup ni informacijama, ni događajima. Reč je o pripadnicima sližbe Austrije, Nemačke i Bugarske. Uskoro ćete videti i rad protiv drugih agenata.

Akcije Srbije biće uočljivi za sve građane. Videćete da će pojedine zemlje iz regiona na to da burno reaguju

20.09 - Srbija je više puta dokumentovala rad pukovnika Klebana iz Rusije, kao i drugih agenata. Više puta je davao novac. Imamo snimke, i audio zapise još devet sastanaka.

Prvi put smo Z.K. počeli da pratimo zbog kontakta sa hrvatskom službom u 2012. godini, jer je trebalo da bude posrednik prilikom predaje dokumetana o ratovima u Hrvatskoj. Od tada je predmet obrade, a onda se više puta sastao sa ruskom obaveštajnom službom.

20.07 - Veliki broj zemalja želi da ima informacije o Srbiji. BIA je znala za snimak napravljen 24. decembra 2018. i primenili smo mere koje su operativne. Međutim, dokumentovanje nije bilo moguće, jer je bilo dosta lica u kontrapratnji. U Zemunu su uočena 3 muška lica iz audija. Našli su se kod javnog parkinga "Kapetanija", a onda otišli do pivnice "Crna ovca".

20.00 - Mi smo kao zemlja već dugo smo suočeni sa ofanzivnim delovanjem raznih službi. Možemo da ih podelima na dve grupe. Grupu najmoćnijih zemalja, i grupu regionalnih zemalja, koji rade protiv interesa Srbije.

Rade sa dva cilja. Jedno je prikupljanje obaveštajnih podataka da bi uticali na promenu politike Srbije, a drugo je sagledavanje moći i kapaciteta Srbije, kako bi smanjili delovanje Srbije. U skladu sa tim mi smo mere naše kontraobaveštajne zaštite ojačali poslednjih godina. Najviše u interesu naše vojske. Koriste bolje i veće mere zaštite od obaveštajnih delovanja.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.