SRBIJOM VLADA ĐAK TITOVOG MIKE ŠPILJKA? Učio je Vuka i Šešelja, lansirao Tuđmana, UBIO Leku, pred njim i PAPA kleči
Mika Špiljak..., Foto: Profimedia, EPA/Antonio Bat, Filip Plavčić, Wikipedia, Printscreen/Youtube

NAJMOĆNIJI ČOVEK

SRBIJOM VLADA ĐAK TITOVOG MIKE ŠPILJKA? Učio je Vuka i Šešelja, lansirao Tuđmana, UBIO Leku, pred njim i PAPA kleči

Sve o njegovoj deci

Objavljeno:

Vuk Drašković je bio đak Mike Špiljka! Vojislav Šešelj je bio kadar Mike Špiljka! Mika Špiljak! Mika Špiljak! Odzvanja Srbijom i dalje. Da li su se to duhovi prošlosti vratili ili smo i dalje taoci raznih UDBI?

Zašto je ovih dana ime Mike Špiljka, jednog od svojevremeno najjačih komunističkih lidera u SFRJ, ponovo aktuelno?

Prvi ga je iz mrtvih (Špiljak umro 2007. godine u 91. godini života) vratio unuk Josipa Broza Tita, koji je u intervjuu za Espreso.co.rs otkrio da je lider SPO Vuk Drašković bio njegov đak.

- Vuk Drašković je bio u CK, šef kabineta kod predsednika CK KPJ Mike Špiljka. Odatle ga ja znam - rekao je Josip Joška Broz za naš portal.

foto: Filip Plavčić

Onda se iz vedra neba javio četnički vojvoda Milika Čeko Dačević i izjavio da je i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj takođe izdanak škole Miljke Piljka.

- On je od Mike Špiljka đak. On je crveni vojvoda, lažni vojvoda. On je jedna prevera. Šešelj je samo trgovac koji radi za svoje interese, tako je i prodao glasove 300.000 Miloševiću kada je dobio izbore - rekao je Dačević u intervjuu za Slavija info tv.

foto: Prentscren

Tako smo u veoma kratko vreme čuli za dvojicu još uvek aktuelnih lidera političkih partija u Srbiji, a koji od 90-tih godina prošlog veka žare i pale zemljom đaci čuvenog predsednika CK KPJ i uz Tita i Bakarića najmoćnijeg hrvatskog političara Mike Špiljka.

Ko je zapravo bio Mika Špiljak?

Čovek pred kojim je klečao i sam papa Pavao VI, jer je Špiljak 1968. godine postao jedini socijalistički premijer koji je primljen u Vatikanu. Takođe bio je Titova veza u Vašingtonu i čovek koji se oči u oči sastajao sa Reganom.

Bio je prvoborac i član Sisačkog partizanskog odreda, Špiljak je uspeo postati i gradonačelnik Zagreba, predsednik hrvatske vlade, predsednik savezne skupštine i na kraju - Jugoslavije.

Potpisao je Ustav SFRJ 1974. godine koji je prema mnogima uništio Jugoslaviju, otvorio je Olimpijadu u Sarajevu, a u Zagrebu je srušio minarete koje je na “džamiju” postavio Pavelić.

Bio je jedan od organizatora Brionskog plenuma na kom je "likvidiran" Aleksandar Leka Ranković.

foto: Prinstscreen/Instagram/jugoslavija.sfrj

Špiljak je jedan od najzaslužnijih ljudi za uspon i pobedu nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tuđmana.

Mika Špiljak odlikovan je i Ordenom narodnog heroja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.