JOVO BAKIĆ OSNIVA POLITIČKU STRANKU! Kaže da će ona biti MNOGO DRUGAČIJA OD DRUGIH
Jovo Bakić, Foto: Printscreen

IZNENAĐENJE?

JOVO BAKIĆ OSNIVA POLITIČKU STRANKU! Kaže da će ona biti MNOGO DRUGAČIJA OD DRUGIH

Za odluku o izlasku ili bojkotu izbora kaže da je to jedan od onih izbora kada ćeš se kajati bez obzira na šta se opredeliš

Objavljeno: 10:21h

Sociolog Jovo Bakić odlučio je da osnuje političku stranku jasno leve orijentacije za koju se nada da bi mogla da trgne dobar deo građana iz političke apatije.

- Od 1990. naovamo to će idejno, politički i ideološki biti najjasnije profilisana levičarska partija. Osnivaju je iskreni levičari, svesni da Socijalistička partija Srbije ili Pokret socijalista nisu levičarske stranke jer sporovode neoliberalnu politiku. Naša nova partija će biti posve drugačija - rekao je Bakić za "Vreme".

On se nada da bi osnivanje nove partije moglo dobar deo građana da otrgne iz političke apatije i da "na juriš" osvoji veliki broj glasova.

Za odluku o izlasku ili bojkotu izbora kaže da je to jedan od onih izbora kada ćeš se kajati bez obzira na šta se opredeliš.

Prema mišljenju Bakića, koji je i docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na izbore ipak treba izaći, jer bojkot ima smisla, kako je rekao, samo ako ga prati snažan pritisak društva na vlast, a za tako nešto trenutno ne vidi energiju.

- Stvar je procene šta je manje loše. Meni se u ovom trenutku čini da je manje loše da se izađe na izbore, iako razumem sve razloge za bojkot - dodao je.

Bakić je rekao i da je više imena u opticaju za novu stranku, kao i da je u toku referendum o njenom nazivu među ljudima koji su spremni da učestvuju u radu te političke organizacije. Reč je o ljudima, kako je pojasnio, koji već deceniju do dve aktivno rade na javnoj sceni, neki i duže, ali nisu bili aktivni u praktičnom odnosno stranačkom životu.

Dodao je da je "Samoodbrana" odustala od političkog angažmana, jer je premalo njenih članova bilo spremno da uđe u aktivnu političku borbu, ali će "njeni članovi nastaviti da kritikuju vlast i biće prisutni u političkom životu s ciljem civilizovanja uslova društvenog života".

Na pitanje o Kosovu, Bakić je rekao da je ono odavno nezavisno.

- Meni se čini da Kosovo predstavlja teg na leđima Srbije, ali da postoji prostor da se za srpsku zajednicu na Kosovu obezbede međunarodna jemstva, da se srpske crkve i manastiri stave pod međunarodnu zaštitu, da imaju eksteritorijalni status. To je nešto realno i to bi se moglo ostvariti, kao i personalna autonomija - rekao je Bakić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Vreme)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.