BELI PRELETAČEVIĆ PONOVO IDE NA IZBORE: Poslao je poruku vlasti ali i opoziciji!
Ljubiša Preletačević Beli, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

oglasio se

BELI PRELETAČEVIĆ PONOVO IDE NA IZBORE: Poslao je poruku vlasti ali i opoziciji!

Beli je opet podigao buru u javnosti objavom u kojoj navodno razmišlja o novoj kandidaturi, ovaj put za parlamentarne izbore

Objavljeno:

"Ja za sad samo naglas razmišljam o izborima, nisam još siguran da ću izaći, ali imam koncept u glavi kako bi to trebalo da izgleda", ovako navode da će se opet kandidovati za predstojeće izbore komentariše za "Blic" Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli.

Beli je opet podigao buru u javnosti objavom u kojoj navodno razmišlja o novoj kandidaturi, ovaj put za parlamentarne izbore.

- Prvi pad "na dupe" i odmah povlačenje. Nisam ja taj tip. Ja ne odustajem ni od čega još od malih nogu - stoji u Preletačevićevoj Fejsbuk objavi.

Ipak, ostaje nejasno kuda bi ga njegova ponovna pojava na političkoj sceni mogla dovesti, imajući u vidu prethodne dve.

Sada već davne 2016. godine Beli je postao predsednik političkog pokreta u Mladenovcu "Sarmu prob'o nisi", kada se pojavljuje kao politički ličnost u formi satire i parodije na ostale političare i uopšte politički sistem u Srbiji, a prezime koje uzima, svojevrstan heteronim Preletačević postao je oznaka za prelaženje političara iz stranke u stranku.

Nakon lokalnih izbora u tom prigradskom naselju osvojio 21 odsto glasova, čime je zauzeo drugo mesto, odmah nakon SNS-a.

Njegova predsednička karijera nije se tu završila. Veliki broj glasova naveo je njegov pokret da ga isturi kao svog predsedničkog kandidata na izborima 2017. godine. Beli će ostati upamćen kao neko čije glasove su glasači nepovratno izgubili kada je na predsedničkim izborima bio trećeplasirani i osvojio 9,43 odsto glasova, prevedeno u konkretne brojke, čak 344.498 ljudi je glasalo za njega.

Poslednji u nizu njegovih političkih istupa bila je kandidatura na prošlogodišnjim izborima za gradonačelnika Beograda, ali u drugim okolnostima - bez većeg dela svojih saradnika, koji su tada prema njegovim rečima želeli da ostanu na lokalu. On je na tim izborima ostvaio znatno nižu podršku, osvojivši 2,44 odsto glasova.

Pitali smo ga i šta je ideja ovog puta? Da li će opet obući vunene čarape, sedeti na belom konju i forsirajući svoj koncept "alter ega" samo terati šalu sa ozbiljnim pitanjima?

- Ne verujem. Ako odlučim da se kandidujem, ovaj put bih išao sa ozbiljnom pričom, kampanjom. Cilj mi je da uđem u Skupštinu, obezbedim sebi i porodici sigurna primanja naredne četiri godine, a onda da počnem da se obrušim i na jedne i druge - i vlast i opoziciju - kaže Maksimović za "Blic" i dodaje da je ideja da kritikuje i jedne i druge, jer su, kako tvrdi i jedni i drugi krivi za konstrukciju priče o njegovoj "prodaji" vlasti.

Tresla se gora, rodio se - kafić

Sve što je ostalo nakon farsične pojave Belog na političkoj sceni umesto konkretnih poteza i opravdavanja poverenja glasača je - kafić u centru grada. To je na mnogo načina izazvalo buru u javnosti, budući da su se svi pitali odakle mu novac za takvu investiciju? Beli se tada pravdao na različite načine, opet kroz usta njegovog drugog karaktera.

- Beli me je savetovao da mi to uzmemo iz evropskog fonda, ja sam rekao da je to sitna lova i da ćemo svih 2.300 evra, koliko nam je bilo potrebno, uzeti od prijatelja - objasnio je tada Maksimović i dodaje da su na uređenju prostora takođe radili prijatelji jer "svi imaju neki zanat u rukama".

Priča, kolokvijalno govoreći, u najmanju ruku nije "popila vodu", naročito imajući u vidu da je Beli često isticao u javnosti, naročito pred beogradske izbore da ga "prijatelji izdržavaju". Tada ga je većina optužila da se "prodao" vlasti. Maksimović ima objašnjenje, a u tome vidi i razlog što su ga "saradnici napustili".

- Priča o mojoj navodnoj prodaji potekla je od opozicije, nakon predsedničkih izbora, oni su "pustili buvu", a vlast je to prihvatila i nastavila priču da sam njihov. Onda je moje okruženje negativno reagovalo, mnogi saradnika je otišlo - kaže Maksimović.

Propuštene prilike i najveća obmana glasačkog tela - u najkraćem se tako može opisati dosadašnji angažman Ljubiše Preletačevića Belog. Ipak, po svoj prilici,može se desi da ćemo ga gledati i na proleće iako on kaže da u to nije siguran, ali da bojkot izbora nije nešto što podržava.

- Čemu bojkot? Ne vidim razlog, jer sa ili bez prave opozicije, izbori će svakako biti validni - zaključuje Maksimović.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.