REŠEN SLUČAJ AMBASADE JUGOSLAVIJE: Ovo su DETALJI, evo šta je dobila SRBIJA!
Bivša ambasada SFRJ u Bonu, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

objekat devastiran

REŠEN SLUČAJ AMBASADE JUGOSLAVIJE: Ovo su DETALJI, evo šta je dobila SRBIJA!

Kako je naveo, a imajući u vidu da je nemačka administracija prešla iz Bona u Berlin, ambasada nije korišćena 20 godina

Objavljeno: 20.11.2019. 13:25h
  • 1

Zajednička prodaja bivše ambasade SFRJ u Bonu okončana je uspešno i Srbiji je, kao jednoj od zemalja naslednica, pripalo 1,47 miliona evra, rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

- Zgrada ambasade, koja je bila znatno devastirana prodata je za 3,72 miliona evra i taj novac je raspoređen sukcesorima prema kvotama, po kojima Srbiji pripada 39,5 odsto, što je milion i 471 hiljada evra - rekao je Odalović za Tanjug i dodao da su ta sredstava uplaćena u bužet Republike Srbije.

Kako je naveo, a imajući u vidu da je nemačka administracija prešla iz Bona u Berlin, ambasada nije korišćena 20 godina, objekat je bio devastiran, a po Sporazumu o sukcesiji Srbija je morala da brine o njemu.

Odalović je precizirao da je to treća uspešna zajednička prodaja, što je obaveza iz 2011. usvojena na sednici Mešovitog komiteta.

Poslednjih godina je, kako kaže, pronađen uspešan model i mehanizam za uspešno okončanje prodaje.

U međuvremenu je prodata rezidencija u Njujuorku koja nije korišćena od 1991. godine i takođe je bila u lošem stanju, kao i objekat u Tokiju.

Odalović je precizirao da su ostala još dva objekta koja su u postupku prodaje, a to je zgrada misije SFRJ u Njujorku i zgrada ambasade u Bernu.

Ceo postupak odvija se, inače, preko međunarodne brokerske kuće izabrane na tenderu koji su sukcesori rapisali i to je model koji uspešno funkcioniše.

Zgrada ambasade u Nemačkoj nalazi se na obali Rajne i ima 5.400 kvadratnih metara zajedno sa baštom. Sagrađena je pre više od 40 godina, ali nije korišćena poslednje dve decenije.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media