U TOKU 50. PROTEST 1 OD 5 MILIONA: Okupili smo se u borbi za našu budućnost
1 OD 5 MILIONA, Foto: Beta / Emil Vas

U CENTRU BEOGRADA

U TOKU 50. PROTEST 1 OD 5 MILIONA: Okupili smo se u borbi za našu budućnost

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu

Objavljeno: 19:13h

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu održava se večeras 50. put. Učesnici su se okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, a potom krenuli u šetnju preko Terazija, ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša i Nemanjinom do Palate pravde, gde će se, kako navode organizatori, obratiti "gost iznenađenja".

- Ovo je 50. subota i nešto više od kako protestujemo, 11 meseci smo na ulicama ove zemlje, borimo se protiv nasilja, laži, za istinu i promenu sistema. Borimo se svi zajedno, za sve nas, a što najbitnije za našu budućnost, našu decu, da se naši prijatelji vrate, da oni ostanu, da bake i deke mogu slobodno da žive. Borimo se za ovu zemlju, da ostanemo ovde i borimo se za Srbiju jer je volimo. Ovo je naša zemlja i naši ljudi. Pokušavamo 11 meseci da raskrinkamo laž i prevaru ovog sistema - rekao je otvarajući skup Srđan Marković, jedan od organizatora protesta.

foto: Sonja Spasić

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra 2018. u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.