KONAČNO OTKRIVENO KO JE I ZA KOLIKO NOVCA OJADIO SFRJ! Tačno se zna KOLIKO NOVCA je izvađeno iz ZAJEDNIČKE KASE
SFRJ, mapa, Foto: HOUSEOFHESSE

SVE JE SADA JASNO!

KONAČNO OTKRIVENO KO JE I ZA KOLIKO NOVCA OJADIO SFRJ! Tačno se zna KOLIKO NOVCA je izvađeno iz ZAJEDNIČKE KASE

Sve se zna...

Objavljeno:

Navodi da je Srbija odobravala trošenje ili trošila zajednička sredstva bivše SFRJ tokom devedestih godina, za šta je optužuje Hrvatska, nemaju uporište ni u dokazima, ni u logici, jer je Srbija u to vreme bila pod međunarodnim sankcijama i nije im imala pristup, piše "Politika", pozivajući se na izvore iz Narodne banke Srbije (NBS).

Državna sekretarka u hrvatskom ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić izjavila je u sredu, nakon petog sastanka Stalnog mešovitog komiteta u Zagrebu, tela za nadzor sprovođenja sukcesije bivše SFRJ, da je Srbija bila ta "koja je odobravala skidanje sredstava sa tih računa Narodne banke Jugoslavije u mešovitim bankama u inostranstvu".

Kako su preneli hrvatski mediji, Hrvatska po tom osnovu od Srbije traži 148,5 milliona dolara.

Generalni sekretar srpskog Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da nisu istinite tvrdnje zvaničnog Zagreba u vezi s navodnim potraživanjima.

U NBS podsećaju da su "devedesetih godina, recimo u SAD, sva sredstva bila zamrznuta".

foto: Beta

NBS takođe podseća da je najveći broj mešovitih banaka u vreme i nakon zaključenja Sporazuma o sukcesiji otišao u stečaj ili likvidaciju i da će se namirenje vršiti iz raspoložive stečajne, odnosno likvidacione mase, o čemu je proces još u toku.

"Iako su spremni da dele raspoloživa sredstva, predstavnici Hrvatske ne pokazuju spremnost da učestvuju u podeli zaostalih dugova SFRJ", navode u NBS.

U centalnoj banci ističu da je reč o pokusaju da se skrene pažnja sa pitanja nacionalizovane srpskih kompanija u Hrvatskoj, koja daleko prevazilazi vrednost sredstava u mešovitim bankama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.