SRPSKA POLITIČKA PARTIJA OSUDILA PUČ U BOLIVIJI! Ovo je DRŽAVNI UDAR, ovo je NASILJE!
Evo Morales, Foto: Printscreen/youtube

oglasili se

SRPSKA POLITIČKA PARTIJA OSUDILA PUČ U BOLIVIJI! Ovo je DRŽAVNI UDAR, ovo je NASILJE!

Osudili puč kojim je zbačen Evo Morales

Objavljeno: 14.11.2019. 13:39h

Socijaldemokratska unija oglasila se povodom situacije u Boliviji, i proterivanja Predsednika Republike Bolivije, Eva Moralesa. Kako su rekli najoštrije osuđuju puč.

- Najoštrije osuđujemo puč kojim je zbačen i proteran predsednik Republike Bolivije Evo Morales. Ovom državnom udaru, navodno izvedenom u ime demokratije, prethodile su nasilne demonstracije, fizičko nasilje nad državnim funkcionerima i spaljivanja kuća Moralesovih pristalica.

Vojna hunta je u sprezi sa liderima desničarske opozicije smenila Moralesa pod izgovorom navodnih izbornih mahinacija, a zarad imperijalnih interesa SAD koje po oprobanom scenariju smenjuju levičarske vlade u Latinskoj Americi.

Ono što smo gledali u Gvatemali 1954, u Brazilu 1964 i Čileu 1973. gledamo danas u Boliviji 2019. godine. Prevrat u ime demokratije koji vodi fašističkoj diktaturi. Ne zaboravimo da ovaj sramni čin otvara vrata multinacionalnim korporacijama koje vrebaju velike bolivijske rezerve minerala, pre svega devet miliona tona litijuma.

Jedini način da se krupni kapital dočepa tih rezervi bio je upravo prevrat protiv Moralesa koji je nacionalizovao rudna bogatstva Bolivije. Sem toga omogućio je da se čuje glas domorodačkog stanovništva po pitanju upravljanja njihovom životnom sredinom i prepolovio ekstremno siromaštvo u svojoj zemlji, koje je širom sveta glavni oslonac neodržive eksploatacije prirode i ljudi.

Proterivanje Moralesa je protiv želje bolivijskog naroda koji je u četiri navrata većinom glasova izabrao njega. Levičarska MAS partija koju je vodio Morales danas ima dve trećine poslanika u oba doma bolivijske Skupštine ali je pitanje koliko će istrajati. Snage desnice, u službi SAD i krupnog kapitala, žele da unište sve što je Morales izgradio od 2006. godine do danas i pretvore stanovništvo Bolivije u jeftinu, ropsku radnu snagu a njihovu zemlju u žarište nove ekološke katastrofe. Stoga mi stojimo uz pravedne zahteve bolivijskog naroda koji postaju sve glasniji: Dole sa vojnom huntom i otimanjem slobode i zemlje!

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media