KO JE SRPSKI GENERAL ZBOG KOG RATUJU HRVATSKA I SRBIJA? Mladena su Hrvati UBILI u VUKOVARU, sada im i MRTAV smeta
Kolinda Grabar Kitarović, Mladen Bratić i Aleksandar Vučić, Foto: Beta / Dragan Gojić, Pretnscren

ON JE NOVA KOST U GRLU!

KO JE SRPSKI GENERAL ZBOG KOG RATUJU HRVATSKA I SRBIJA? Mladena su Hrvati UBILI u VUKOVARU, sada im i MRTAV smeta

Zašto im smeta ovaj čovek...

Objavljeno:

U odnosima Srba i Hrvata ništa novo! Koristi se gotovo svaka situacija za sukob, a najnoviji povod za diplomatski okršaj i prešucavanja Beograda i Zagreba bio je postavljanje spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu.

Odmah su iz Zagreba odapete otrovne strelice ka Beogradu, ponovo je Srbija optuživana za stvaranje Velike Srbije i opet je iz Vlade Srbije, tačnije iz MSP-a pisan demarš.

Na meti Hrvatske našao se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ja nisam Vili Brant, ja sam Aleksandar Vučić i znam ko je Mile Budak, i izvinite što sam vam rekao istinu - rekao je predsednik Srbije u odgovoru delu hrvatske javnosti koja ga kritikuje zbog postavljanja ploče srpskom generalu u kasarni u Novom Sadu.

Upitan zašto delu hrvatske javnosti smeta njegov odlazak u Zagreb, Vučić procenjuje da je to zbog podizanja spomen-ploče komadantu brigade JNA Mladenu Bratiću u kasarni u Novom Sadu, koji je poginuo u Vukovaru.

foto: Prentscren

"Pri tome, ja o tome ništa nisam ni znao, a sve i da jesam, podižete spomen-ploču u jednoj sobi, kasarni, zato što je čovek poginuo u uniformi JNA, bio je komadant brigade. Samo to uradite, i ništa više, nije bio osuđen ni za šta, a vi podignete hajku na jednu zemlju i njenog predsednika, a da pri tome imate desetine spomenika Mili Budaku, nacističkom zločincu", ukazao je Vučić.

Kazao je da je Nezavisna država Hrvatska (NDH) bila druga autonomna nacistička država u Evropi, i da je, dok su sve ostale, navodi Vučić, bile fašističke, NDH bila nacistička tvorevina.

Mladen Bratić rođen je u Podgrađe, 6. jun 1933 a poginuo je u Vukovaru 2. novembar 1991 bio je general-major Jugoslovenske narodne armije. Kao komandant Novosadskog korpusa, poginuo je u bici za Vukovar.

Pre raspada Jugoslavije, Bratić (tada pukovnik) je bio komandant tenkovske kasarne u Pančevu. Na funkciji komandanta Novosadskog korpusa Jugoslovenske narodne armije dočekao je rat u Hrvatskoj.

foto: Beta / Dragan Gojić

Kada je otpočela Vukovarska operacija, Bratić je izabran za jednog od komandanata. Bratić je komandovao severnim delom operacije a Mile Mrkšić južnim delom. U severnom delu je bila jedna mehanizovana brigada, jedan mehanizovani puk iz Pančeva i 211 tenkova kao pojačanje iz Baranje (koji su bili stacionirani u Borovu naselju).

JNA je 2. novembra 1991. otpočela iskrcavanje pomorskog desanta na Dunavu, potpomognuta paravojnim snagama Arkanove Srpske dobrovoljačke garde. Tokom ove operacije, general Bratić je poginuo kada je pogođen topovskom vatrom u šumi Đergaj kod Borova naselja. Posle pogibije, nasledio ga je general-potpukovnik Andrija Biorčević (koji je takođe učestvovao u bici za Vukovar) kao komandant Novosadskog korpusa. Sveukupno, oko 1.300 vojnika JNA izgubilo je život u bici u Vukovaru i okolnim mestima.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sahrani su prisustvovali Željko Ražnatović Arkan, Momčilo Golijanin, Goran Hadžić, Života Panić i Blagoje Adžić između ostalih. Bratić je jedini general na jugoslovenskoj/srpskoj strani koji je poginuo u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Postoji inicijativa da jedna od ulica u Novom Sadu ponese ime generala Bratića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.