HRVATSKA TRAŽI 40 MILIJARDI EVRA, A KOSOVO 22: Istražujemo ko sve želi da TUŽI Srbiju za isplatu RATNE ODŠTETE
Novi zakon je od početka bio sporan..., Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

espreso analiza

HRVATSKA TRAŽI 40 MILIJARDI EVRA, A KOSOVO 22: Istražujemo ko sve želi da TUŽI Srbiju za isplatu RATNE ODŠTETE

Najave za potraživanje ratne odštete stigle su i sa Kosova

Objavljeno:

Pre 12 godina Međunarodni sud pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije je odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna jer nije sprečila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Najviši UN-ov sud definisao je u Hagu pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtev za isplatom finansijske odštete, ali Srbiju smatra odgovornom jer je zločin propustila da spreči i kazni počinitelje.

Ovako je završena sudska saga koja se vukla godinama, ali ostalo je pitanje ko je još i zašto hteo da tuži Srbiju zarad ratne odštete nakon rata prilikom raspada SFRJ.

Srbi su pre dve godine označeni kao agresori i u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata.

Po najavama političara iz Hrvatske, ovaj zakon će da posluži i kao povod da se od Srbije traži oko 40 milijardi evra ratne odštete.

Novi zakon je od početka bio sporan zbog rečenice „agresiju na Hrvatsku izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”. Reakcija javnosti i srpskih predstavnika u Hrvatskoj samo je malo ublažila tu formulaciju i iz korigovanog teksta su izbačene „paravojne jedinice iz BiH”, dok je „veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj” zamenjen sa „delom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj”. Zanimljivo je da su troje Srba, iz redova Samostalne demokratske srpske stranke, ipak bili suzdržani kada je ovaj zakon usvojen u parlamentu.

Najave za potraživanje ratne odštete stigle su i sa Kosova, a mnogi smatraju da bi sada, dolaskom Kurtija na vlast, ova stvar mogla da se aktuelizuje.

Iako je prošlo 20 godina otkako su se srpske snage povukle sa Kosova i 11 otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost, nisu preduzeti nikakvi koraci za adekvatnu procenu štete, niti je bilo pokušaja da se Beograd natera da plati reparacije.

Ekonomski stručnjaci sa Kosova procenili su da ukupna šteta iznosi 22 milijarde evra, mada kosovske vlasti nikada nisu zaista utvrdile detalje, a ni preduzele značajne korake u vezi sa reparacijama.

BONUS VIDEO:

Pitali smo građane Pančeva kako podnose košavu: Ovo su njihovi odgovori!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.