SRPSKOM NASLEĐU NA KOSOVU POTREBNA JE ZAŠTITA! Vučić je ODRŽAO oštar govor u UNESKO i ukazao svima na pravi problem
Aleksandar Vučić, Foto: prentscreen

SVE JE OBJASNIO!

SRPSKOM NASLEĐU NA KOSOVU POTREBNA JE ZAŠTITA! Vučić je ODRŽAO oštar govor u UNESKO i ukazao svima na pravi problem

Oštre reči...

Objavljeno:

Učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio rečima da moramo da idemo ruku pod ruku kako bi rešavali zajedničke probleme.

- Mir je jedna od najvažnijih stvari. Sve ono što čini UNESKO jedan je od glavnih stubova koji drže svet. Upravo je UNESKO taj koji treba da pronađe odgovore na bitna pitanja u svetu – rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da je UNESKO taj koji mora da da odgovore, i dodao da su miran međudržavni dijalog, tolerancija kao i međudržavna razmena su vrlo važne za očuvanje stabilnosti.

- Veoma je važno šta ćemo usvojiti u ovim trenucima. Veoma važno je za očuvanje mira i stabilnosti. Kulturno nasleđe doprinosi svakoj naciji, a tako i celom svetu. Na žalost postoje i dalje pritisci da se srpska nasleđa na Kosovu i Metohiji daju nekom drugom. Njima je neophodna zaštita - rekao je Vučić i dodao da se Srbija i dalje zalaže da se povelja Uneska i dalje poštuje.

Vučić je dodao da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko sarađuje sa svim zemljama koje su u UNESKU.

- Treba podržati rast malih i srednjih država. To je dobro za UNESKo, za Ujedinjene nacije - rekao je Vučić i zahvalio se na podršci Srbiji.

Vučić se ranije susreo i sa generalnom direktorkom te organizacije Odri Azule.

Tokom boravka u Parizu, predsednik Vučić u dva navrata je razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji, kako je rekao, doživljava Srbiju kao veoma važnog partnera u kontekstu evropske bezbednosti, i, kao najvećoj i najznačajnijoj zemlji Zapadnog Balkana, pridaje joj poseban značaj u evropskim integracijama.

Vučić je prvog dana posete Parizu prisustvovao svečanoj večeri koju je Makron priredio za učesnike konferencije, šefove država, vlada i međunarodnih organizacija, i iskoristio priliku za razgovor sa mnogim zvaničnicima iz različitih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, s kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

Posle večere, Vučić je više od sat vremena razgovarao sa francuskim predsednikom u četiri oka.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je juče, nakon otvaranja Foruma mira, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije, iznenda pozvao Vučića i Hašima Tačija na sastanak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.