Magična reč cenzus: Oni koji ga ne pređu moraće da vrate ozbiljan novac državi! (FOTO)

Preskočiti ga moraš

Magična reč cenzus: Oni koji ga ne pređu moraće da vrate ozbiljan novac državi! (FOTO)

Na prošlim izborima sedam lista preskočilo je cenzus, dok je čak 12 ostalo "ispod crte"
Objavljeno: 09:36h

Nikad dosadnija izborna trka je završena, danas Srbija bira novu vlast. Ko će biti pobednici, a ko gubitnici, saznaćemo već večeras, ali se uspehom može nazvati svako prelaženje cenzusa. Kafane, kuće, bolnice: Ovo su najluđa mesta na kojima ćete glasati u nedelju! Osim glavnog razloga, a to je osvajanje poslaničkih mandata, taj magični prag nosi još nešto važno za stranke - novac.

Prema zakonu svi učesnici izbora dobijaju iz budžeta sredstva koja su namenjena za kampanju. Konkretno, ove godine za parlamentarne izbore izdvojeno je oko 580,6 miliona dinara. Petina tog novca (116,2 miliona) unapred se deli svim prijavljenim listama, dok će preostalih 80 odsto biti podeljeno onim političkim stranakama koji uđu u parlament i to u zavisnosti od broja osvojenih mandata.
Printscreen Zakon o finansiranju politickih aktivnosti
Sa druge strane, zakon propisuje da partije koje ne pređu 1% glasova vraćaju u državnu kasu sredstva koja su dobile iz budžeta za finansiranje kampanje. To isto važi i za predstavnike nacionalnih manjina koji nisu osvojili više od 0,2 odsto glasova.
Printscreen Zakon o finansiranju politickih aktivnosti
U slučaju da oni koji se nađu ispod crte ne vrate u budžet pare koje su dobili iz javnih izvora, država će zadržati jemstvo koje su morale da polože. Sad vam je, valjda, jasnije da su izbori skupa igračka. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.