AMERIČKI AMBASADOR PREKRSTIO SE U NAŠOJ CRKVI SA TRI PRSTA: Pogledajte li je to uradio kako treba (VIDEO)
Entoni Godfri, Foto: U.S. Embassy Belgrade

bravo

AMERIČKI AMBASADOR PREKRSTIO SE U NAŠOJ CRKVI SA TRI PRSTA: Pogledajte li je to uradio kako treba (VIDEO)

Verski analitičar Draško Đenović nam je pojasnio kakvi su običaji

Objavljeno: 11.11.2019. 22:49h
  • 2

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri je snimljen u šetnji Kalemegdanom, i tom prilikom je sa svojom suprugom uživao na beogradskoj tvrđavi. On je sa Beograđanima odigrao partiju šaha, "provozao" se čuvenom panoramom, ali činjenica da se u crkvi Ružici prekrstio po pravoslavnom običaju, sa tri prsta.

Ambasada SAD je taj snimak objavila na svojoj Fejsbuk stranici, uz komentar: "Šta čini jedno subotnje prepodne? Šetnja gradskim ulicama, istraživanje tvrđave, partija šaha, odlazak u crkvu i na pijacu. Ambasador Godfri i njegova supruga nastavili su sa istraživanjem svog novog doma."

Kakvi su običaji u situacijama prilikom ulaska u verske objekte drugih veroispovesti, razgovarali smo sa našim verskim analitičarem Draškom Đenovićem.

- Naravno da mora da ispoštuje običaje verske zajednice u čiji objekat ulazi, to je osnovna stvar. Naravno, isto važi i u suprotnom slučaju, ako ste pravoslavac i ulazite u katoličku crkvu, poželjno je da se prekrstite na katolički način. Kad ulazite u sinagogu vi stavljate kapa, ako ulazite u džamiju vi se izuvate. Nije bitno što vi niste pripadnik te verske zajednice, ukoliko ulazite u pravoslavnu crkvu, vi se krstite tako. Možete da ignorišete pravila, ali se to smatra nepristojnim - rekao je Đenović, pa pojasnio da li se to odnosi i na zvaničnike poput Godfrija.

- Kada su u pitanju visoki zvaničnici, niko od njih to ne zahteva i neće im zabraniti ulazak u crkvu ili neki drugi verski objekat, ali bez obzira na to, mora se obratiti pažnja i moraju se poštovati običaji domaće verske zajednice - pojasnio je Đenović.

Godfri, karijerni diplomata u klasi ministra-savetnika je od 2015. do 2019. godine bio je najpre ministar-savetnik za politička pitanja, a zatim i zamenik ambasadora SAD u Moskvi. Od 2013. do 2015. godine bio je na čelu Kancelarije za Irak u Birou za Bliski istok Stejt departmenta i ministar-savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu od 2012. do 2013. godine. Tokom svoje karijere duge skoro 40 godina, koja obuhvata službe u američkoj mornarici i Stejt departmentu, ambasador Godfri je postao stručnjak za srednje-evropske i južnoevropske poslove.

On je radio i kao direktor za Tursku i evroazijsku energetiku u Savetu za nacionalnu bezbednost u periodu od 2011. do 2012. godine i kao savetnik za političko-vojne poslove u Ambasadi SAD u Ankari od 2008. do 2011. godine. Bio je zamenik ambasadora u Ambasadi SAD u Jerevanu u Jermeniji od 2004. do 2007. godine, a pre toga je radio u Političkom odeljenju Ambasade SAD u Zagrebu od 2001. do 2004. godine. Od 1998. do 2000. godine je radio u Kancelariji za Rusiju u Birou za evropske i evroazijske poslove, a od 1996. do 1997. godine u Groznom, u Rusiji, kao zamenik šefa OEBS-ove Grupe za pomoć u Čečeniji. U periodu od 1980. do 1992. godine je služio u Mornarici Sjedinjenih Država, uključujući i službe u Turskoj i Japanu. Učio je ruski jezik na Vojnom institutu za strane jezike u Montereju u Kaliforniji. NJegov poslednji vojni angažman u trajanju od četiri godine bio je na poslovima kontrole sovjetske implementacije sporazuma o kontroli naoružanja pri Inspekcijskoj agenciji na terenu.

Bio gospodin Godfri pravoslavac ili ne, to neće uticati na američku politiku prema Srbiji, koja se određuje u Stejt departmentu, a ne na "lokalnom" nivou.

Bonus video:

(Espreso.rs/U.S. Embassy Belgrade)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media