ALBANCIMA UDAREN NAJVEĆI ŠAMAR U UJEDINJENIM NACIJAMA! Srbija je DOBILA VAŽNU BITNU u RATU za KOSOVO, a cifra je 96
Kosovo, Generalna skupština UN, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

BUKTI RAT!

ALBANCIMA UDAREN NAJVEĆI ŠAMAR U UJEDINJENIM NACIJAMA! Srbija je DOBILA VAŽNU BITNU u RATU za KOSOVO, a cifra je 96

Evo šta će se dešavati na Ist Riveru...

Objavljeno:

Zemlja tri puta veća od Srbije, sa preko 30 miliona stanovnika povukla je priznanje tzv Republike Kosovo! Kao bomba odjeknula je ova vest na Balkanu i odmah je krenulo prebrojavanje s pitanjem da li je broj onih koji su priznali nezavisnost južne srpske pokrajine pao ispod magičnih 97?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić objavio je da je Gana postala 16 zemlja koja je povukla priznanje lažne države Kosovo, a najavio je da će do kraja 2019. godine još 3-4 države učiniti isto.

Odmah nakon ove izjave šefa srpske diplomatije krenulo je prebrojavanje glasova "za" i "protiv" priznanja tzv Republike Kosovao na Ist Riveru.

Podsetimo Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija čini 193 države članice, a Srbiji je potrebno da broj koji je priznato lažnu Republiku Kosovo padne na 96.

Upravo sada, ovakvom odlukom Gane Srbija je došla na taj magični broj od 96 država koje su priznale nezavisnost Kosova. Tako da je sada i zvanično većina u Generalnoj skupštini UN reklo "NE" nezavisnosti južne srpske pokrajine.

foto: Tanjug

Zašto je važna ta brojka?

Generalnu skupštinu UN danas čine 193 članice, stoga, ukoliko broj onih koje su priznale nezavisnost Kosova bude manji od 100, to znači da više od polovine zemalja ne priznaje južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

Diplomata Zoran Milivojević objasnio je ranije za naš portal da prištinska strana ide na to da dobije glas 2/3 članica, kako bi Kosovo steklo eventualno status posmatrača, kao Palestina.

- Na mala vrata pokušavaju da uđu u UN. Međutim, ukoliko broj zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisno, padne ispod 100, onda oni nemaju sa čim da forsiraju ideju o članstvu, ali i nezavisnosti - objasnio je on.

"Nama je cilj da broj zemalja koje su priznale Kosovo padne ispod polovine država članica UN. Kao što smo rekli, ima 193 članica, znači treba da padne na 96 članica. I to će biti uskoro", izjavio je Dačić odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije o razvoju ekonomske saradnje zemalja Zapadnog Balkana i Afrike u Privrednoj komori Srbije.

foto: prentscreen

Borba za ovakvu odluku Gane nije bila ni malo laka, a Dačić kaže da se u njoj čak pominjalo i strateško partberstvo još iz vremena Tita.

Inače borba za potpis Gane krenula je još u maju ove godine kada je u toj zemlji boravio šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Gana je tada započela proceduru za ponovno otvaranje ambasade u Beogradu, a to je nakon sastanka sa Dačićem izjavila ministarka spoljnih poslova te zemlje Širli Bočvej.

Dačić je danas potvrdio da je borba bila duga i teška kao i da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima, da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta, te on kao ministar spoljnih poslova.

"Gana je ozbiljna zemlja i nota koju su oni napisali je bolja nego da smo je mi napisali. Već u drugoj rečenici stoji da je Gana donela odluku da povuče priznanje Kosova, da smatra da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova kao nezavisne države pogrešna i da je predsavljala kršenje Helsinške povelje i Rezolucije 1244, kao i da će oni poštovati rezultate dijaloga", rekao je Dačić.

On je istakao da je Gana jedna od značajnih zemalja Afrike.

"Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah", naveo je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.