VUČIĆ PORUČUJE NAKON SASTANKA U OHRIDU! Ovo je najbolja stvar koju smo smislili u poslednjih 30 GODINA!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

MALI ŠENGEN

VUČIĆ PORUČUJE NAKON SASTANKA U OHRIDU! Ovo je najbolja stvar koju smo smislili u poslednjih 30 GODINA!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju to veoma važna inicijativa i da je ponosan da su se za kratko vreme dogovorili oko važnih stvari za građane!

Objavljeno: 14:04h

"Mali Šengen", koji su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije osmislili sinoć u Ohridu, podrazumeva više konkretnih mera, koje će unutar postora tri zemlje regiona obezbediti punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala.

13.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema potrebu da se dodvorava nekome i ponavlja da evropski put nema alternatiu, već da ulazak u EU ne zavisi samo od samih država.

"Može šest mladića da voli jednu devojku, ali ona može da bude nezainteresovana. Mi smo završili 50 odsto posla, a to je da se oni nama sviđaju, ali 50 odsto je i da li se mi njima sviđamo. Najvažniji je život naših građana, mene zanima bolji život mojih ljudi. Naše analize govore da će prvo korist imati građani Severne Makedonije, Albanije, pa tek u Srbiji. Kao što za Ramu kažu da će biti u Jugoslaviji, meni je to smešno. Meni zameraju da stvaram veliku Albaniju. Šta imate protiv toga da se brže prolazi kamionima", upitao je Vučić.

On je dodao da su zvaničnici zapadnog Balkana "malo stariji" i pametniji, pa su shvatili da je potrebno da se udružuju umesto da se ogovoraju.

"Mi se nalazimo na evropskom putu, ali imamo oči i uši, umemo da vidimo realnost", rekao je Vučić i dodao da će se sa predsednikom Francuske Emanuelom Markonom videti sutra te da će pitati ono što je važno i za Zaeva i za Ramu.

"Moliću za podršku na evropskom putu za sve nas i tražiću podršku za ovaj projekat", rekao je Vučić.

12.55 - Ministarka privrede Crne Gore Dragica Sekulić rekla je da je Crna Gora najbliža ulasku u EU od svih zemlaja na Balkanu jer nema otvorene sukobe ni sa jednim susedom.

"Svaka inicijativa do sad koja se ticala ekonomske saradnje u CG je bila cenjena jer ubrzava evropski put i integracije, a inicijativa je bila vrednovana i po benefitima za građane i privrede CG. Mora se dokazati koji su to benefiti za građane i privredu i da se ovom inicijativom ubrzava naš evropski put. CG će i dalje biti pouzdan partner regionalnom povezivanju", rekla je Sekulić.

12.49 - Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da je sastanak dobra platforma za perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

"Ovo je nastavak našeg dogovora od pre nekoliko godina da se ne sastajemo u evropskim gradovima, već u državama zapadnog Balkana kako bismo definisali najbolje modele za rešavanje izazova sa kojima se suočavamo. Mi u BiH nemamo konsenzus ni zvaničan stav o ovoj inicijativi", rekao je Zvizdić.

On je kazao da će BiH svoj konačan stav doneti u skladu sa svojim procedurama i posle ozbiljne analize ovlašćenih institucija.

"Dobili smo potvrdu da cilj ove inicijative nije da se derogiraju postojeći sporazumi poput CEFTA i ostalih, već postoji prostor da se saradnja proširi. reba kontinuiranoi raditi na unapređenju ekonomske saradnje koja će unaprediti procese izgrade pomirenja u regionu", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da se nada da će ovo doprineti da neki procesi budu završeni poput utvrđivanja granica između BiH i Hrvatske, kao i Srbije pre nego što granice na zapadnom Balkanu budu otvorene.

foto: Pritnscreen

12.31 - Premijer Albanije Edi Rama rekao je da nije ideja da se podeli zapadni Balkan koji je ionako rascepkan, već obuhvatiti sve zemlje Balkana.

"Naša deklaracija, dogovor na samitu je zapisano i usvojeno u šest zemalja na sastancima koje smo imali. Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod patronatom spolja", rekao je Rama.

On je najavio da će sledeći sastanak biti 21. decembra u Draču, a na tom samitu će biti predstavnik EU za spoljnu politiku Žozef Borel.

"Želimo da u Draču vidimo i Crnu Goru i BiH koji ć eželeti da uđu u ceo ovaj proces, a da u proces bude uključeno i Kosovo ravnopravno i na legalnim osnovama, ali da izbegnem sa svima onima koji se prave da ne razumeju. Nije trenutak da objasnim zašto treba da shvate, najpre u mom sećanju mi smo se suretali, zasedali, razgovarali i dogovorili smo se, harmonizovali smo sve što je zapisano, ne kao jedan memorandum.

12.24 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju to veoma važna inicijativa i da je ponosan da su se za kratko vreme dogovorili oko važnih stvari za građane.

"Kad uvedemo dežurstva za inspekcije na granicama, samo na pojedinim prelazima između zemalja 129 miliona evra će biti ušteda, da vam ne govorim koliko je lakše za proizvođača paradajza na severu ili jugu Albanije da tu robu koja je lako kvarljiva izveze u Srbiju i može da planira bolju proizvodnju. Da investitori mogu da razmenjuju inženjere i radnike, za 2 godine ćete moći da vidite rast investicija u sve 3 zemlje. Imaćete slobodno kretanje, pre kraja godine da izlazimo u Albaniju samo sa ličnom kartom", rekao je Vučić.

12.20 - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je sastanak bio u vezi Balkana u 21. veku kako bi bio bolje mesto za život.

"Otvorili smo jednu inicijativu, ja je zovem akcionim planom koji stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo. Možete zamisliti Sbriju, Albaniju i Severnu Makedoniju koji pozivaju ostale zemlje Balkana da uradimo još više od onoga što radimo u berlinskom procesu", rekao je Zaev.

Podsećamo, Vučić, Rama i Zaev sinoć su dogovorili konkretne mere koje treba da unaprede razvoj i atraktivnost privreda ove tri zemlje kroz ukidanje prepreka za četiri najvažnije slobode, po uzoru na EU, a u skladu sa Berlinskom inicijativom, zbog čega predsednik Vučić smatra da je teško "napadati" dogovor, iako napade i pritiske očekuje.

Programom je predviđen i sastanak lidera Zapadnog Balkana sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija, nakon čega će, o rezultatima razgovora u Ohridu, učesnici na konferenciji za štampu obavestiti javnost.

Među merama koje su sinoć dogovorili Vučić, Zaev i Rama, su mere za slobodu kretanja, kroz omogućavanje putovanja ličnom kartom, ali i radne snage kroz priznavanje kvalifikacija i diploma.

Što se slobodnog protoka roba tiče dogovoreno je uvođenje 24-o časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi sa akcentom na fotosanitarnu I veterinarsku inspekciju, ali i objedinjavanje I formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja članica inicijative.

Na sastanku u Ohridu sve četiri slobode ući će u akcioni plan, koji treba do idućeg sastanka, 21. decembra u Albaniji, da donese konkretne rezultate.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.