SRBIJA ĆE MORATI DA SE PRILAGODI, EU MENJA CILJEVE: Samardžić o Makronovoj izjavi
Slobodan Samardžić, Foto: Dado Đilas

PITANJE KOSOVA

SRBIJA ĆE MORATI DA SE PRILAGODI, EU MENJA CILJEVE: Samardžić o Makronovoj izjavi

On napominje da Srbija i region moraju prihvatiti novu realnost

Objavljeno: 08.11.2019. 19:29h

Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da je Evropa pred ambisom i da se mora okrenuti sebi profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardzić vidi kao dokaz da su se ciljevi EU promenili, ali i kao razlog za sumnju u proširenje EU i izvesnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

On napominje da Srbija i region moraju prihvatiti novu realnost da nema pristupanja u EU, te da je potreban novi model saradnje jer je dosadašnja politika proširenja, bila nefikasnai u slučaju zemalja kandidata i u slučaju EU. "Nijedna od zemalja na Zapadnom Balkanu ne mogu postati članica EU dugi niz godina. Pre svega sada zato što EU se neće širiti, a sekundarni razlog je to što ne ispunjavaju uslove. Neke promene se moraju dogoditi, a Srbija bi morala da se prilagodi tom novom trendu", smatra Samardzić.

Iako kaže potrebna je jedna nova vrstu ugovornog modela između EU i zemalja regiona, jer, podseća, postojeći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je imao za svrhu da se sistem dražava kandidata kompletno menja kako bi zemlje bile spremne za ulazak.

"Ako nema ulaska onda tu vrstu ugovornog odnosa treba menjati. Makron daje neke elemente za to i trebalo bi odgovorni činioci Srbije da se konkretnije pozabave jednom takvom inicijativom", objašnjava on.

Na pitanje da liočekuje da EU može pokrenuti dijalog Beograda I Prištine, on kaže da sumnja i da Srbija sada treba da izvuče konsekvence iz dosadašnjih pregovora i, dodaje on, predloži alternativni put za rešavanje.

Jer se EU, kaže, nije pokazala i kao kredibilan posrednik u pregovorima i nije bila spremna da natera kosmetske Albance da ispune jedan jedini uslov iz Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice sprskih opština na KiM.

- Ovo što sada vidimo znači odlaganje dijaloga jer ovo ne vodi nikuda. Sada ne postoji čak ni ona šargarepa koja je postojala pre deset godina, da postoji nekakva realna mogućnost da se pristupi EU. Sada su se ciljevi promenili, pa mora da se menja politika i metod pregovaranja, naglašava Samardzić.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media