UŠLI SMO U NAJSTRAŠNIJE MESTO U SRBIJI! Srbi su tu KRALI LOBANJE svojih MRTVIH, a ono što smo tamo videli JEZIVO JE
Ćele-kula je jeziv simbol srpske borbe za slobodu..., Foto: Filip Plavčić

KOŽA DA SE NAJEŽI!

UŠLI SMO U NAJSTRAŠNIJE MESTO U SRBIJI! Srbi su tu KRALI LOBANJE svojih MRTVIH, a ono što smo tamo videli JEZIVO JE

Ovo je mesto koje morate obići...

Objavljeno: 10.11.2019. 20:02h
  • 90

Jedno od najstrašnijih mesta u Srbiji, svakako je spomenik kulture u Nišu, Ćele-kula. Lobanje koje se tamo nalaze svedoče o borbi Srba za slobodu i užasu koji je ovaj narod vekovima trpeo!

Uputili smo se ka Ćele-kuli tornju u Nišu sagrađenom od ljudskih lobanja. Ova priča počela je u davna vremena, još iz Prvog srpskog ustanka.

U niškom kraju, Karađorđev prvoborac i vođa Srba bio je vojvoda Stevan Sinđelić. On je u svojoj posljednjoj bici zajedno s nekoliko hiljada saboraca, blizu sela Kamenica, našao se u turskom okruženju na brdu Čegar.

Uvidevši da nema šansi i da će pretrpeti poraz Sinđelić je ušao u skladište baruta i oružja, pucao u bure i tako podigao u vazduh sebe, svoje saborce, ali i više hiljada Turaka.

Niški Huršid-paša, razljućen time što je Sinđelić svojim činom ubio toliko turskih vojnika, naredio je da se izginulim Srbima skinu glave, koje je onda očistio od kože i kose, te poslao u Carigrad turskom sultanu kao znak da je srpski ustanak ugušen.

Od dela ovog strašnog vojnog plena, na jednom od prilaznih puteva u Niš, naredio je da se podigne kula.

Prvobitna kula sagrađena je od 952 srpske glave, a danas ih je tek oko 50. Verovali ili ne najveći deo glava, u tajnosti sa kule skinuli su porodice ubijenih i sahranili ih u svoje grobnice.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

LOBANJA STEVANA SINĐELIĆA KAO SIMBOL!

 

 

Na centralnom delu pijedestala stoji i lobanja koju su Turci podigli na vrh kule kada su u nju ugrađivali srpske glave. Veruje se da je to glava vojvode Sinđelića, mada to nikad nije dokazano.

 

 

Iznad lobanje nalazi se Sinđelićev portret i zapis o toku njegove odsudne bitke na Čegru.

Sa suprotne strane kule nalazi se spomen-ploča Karađorđu podignuta 1904. godine, na stogodišnjicu dizanja Prvog srpskog ustanka. Ono što je posebno zanimljivo, ploču su podigli učenici i učenice niških narodnih škola, potomci ljudi čije su glave ugrađene u toranj.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Ispred kapele, sa strane okrenute ka glavnom ulazu, nalazi se spomenik vojvodi Sinđeliću, podignut 1938. godine. Na ploči uz spomenik stoji sljedeći natpis:

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budžeta Grada Niša.

Bonus video:

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media