STEFANOVIĆ ODBRUSIO AMERIKANCIMA: Ne pitate se vi, nego EVROPA!
Nebojša Stefanović, Foto: Ana Paunković

reakcija

STEFANOVIĆ ODBRUSIO AMERIKANCIMA: Ne pitate se vi, nego EVROPA!

Istakao je da je razočaran ćutanjem Brisela 

Objavljeno: 04.11.2019. 07:17h
  • 3

Strateški cilj Srbije je članstvo u EU i ka tome se ide, a da li će se naša zemlja pridružiti je pitanje za EU, a ne za Ameriku, izjavio je potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je to rekao povodom izjave specijalnog izaslanika SAD za Balkan, Metju Palmera u Prištini, da Srbija neće postati članica EU dok ne prizna Kosovo.

Ministar, u emisiji TV Pink "Hit tvit", nije želeo da ulazi u detalje sutrašnjeg razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Palmerom u Beogradu, ali je istakao da jasno da se pritisci na Srbiju povećavaju i da će ti razgovori biti veoma teški.

foto: Aleksandar Stojanović

Tim pre, podsetio je, jer Amerika, i ne samo ona, smatra da tu nema o čemu više da se pregovara i da je kosovska nezavisnost gotova stvar, te da je sada samo tehničko pitanje kada će i Srbija to da prihvati.

Uprkos tome a to je, kazao je, pokazalo i nedavno povlačenje aplikacije Prištine za članstvo Interpol i zahvaljujući ozbiljnoj politici koju vodi Vučić, pitanje Kosova je vraćeno za pregovarački sto.

Istakao je da je veoma razočaran ćutanjem Brisela i činjenicom da je šest godina prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da pitanje Zajednice srpskih opština još nije rešeno.

To je pre svega slabost Evropske unije, istakao je Stefanović i dodao da je neverovatno da Brisel ne može da natera Prištinu da ispoštuje nešto što je potpisano.

foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Zahvaljujući politici koju vodi Srbija, odnosno predsednik Vučić, ukazao je on, broj zemalja koje povlače priznanja kosovske nezavisnosti se povećava i povećava se broj onih zemalja koje ne žele da priznaju Kosovo.

Međutim, kazao je Stefanović, pozicija Srbije veoma teška, jer, kako je rekao, definisanog rešenja nema, a niko ga ni ne nudi.

Jedino izvesno je da je pred nama teška borba za zaštitu naših nacionalnih interesa i Kosova koje je deo teritorije Srbije, rekao je Stefanović i istakao da je sada svima jasno da bez Srbije nema rešenja za pitanje Kosova.

Novinar Ljiljana Smajlović je, komentarišući izjavu Palmera u istoj emisiji televizije Pink, rekla da Palmer nije rekao ništa novo i da je on čovek koji predstvlja standardnu politiku koju Amerika već 20 godina vodi prema Srbiji.

foto: Predsedništvo Srbije

Prema njenim rečima, da je Srbija već priznala kosovsku nezavisnost još pre 50 godina, danas ne bi bila članica EU.

U prilog tome, podsetila je, EU kada je pravila sedmogodišnji budžet, nije mislila na Srbiju, iz čega je trebalo odmah da nam bude jasno da naše članstvo nije planiranao.

Zato, kaže, treba pripadati nečemu sa kim možeš da deliš neke ciljeve i primetila koliko je dobro što nismo poslušali upozorenja da Srbija ne treba da sedimo na dve stolice.

Dodala je da je Severna Makedonija primer da nije tačno da je “lopta u našem dvorištu i da je sve do nas.

 

Smajlović je konstatovala da je izjava Palmera došla u karakterističnom trenutku, kada nema ni štapa ni šargarepe.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media