MALI OBJAVIO: Kreće povećanje penzija po ŠVAJCARSKOJ FORMULI!
Siniša Mali, Foto: Sonja Spasić

o finansijama

MALI OBJAVIO: Kreće povećanje penzija po ŠVAJCARSKOJ FORMULI!

Ministar finansija ističe da nikada više novca nije bilo za nastavak infrastrukturnih radova

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se Predlogom budžeta za 2020. godinu, sa završtekom konsolidacije javnih finansija i na osnovu reformi koje su započete 2014. godine, otvara nova stranica u ekonomskom razvoju Srbije sa ciljem da se u što kraćem vremenskom periodu poveća životni standard građana.

"U budžetu za 2020. godinu imamo dovoljno novca i za povećanje plata u javnom sektoru i za povećanje penzija", rekao je Mali novinarima i podsetio da će plate u javnom sektoru biti veće već od novembra ove godine, i to u procentu od osam do 15 odsto, dok od 1. januara sledeće godine kreće povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,4 odsto.

Pored toga, povećava se i minimalna cena rada za 3.000 dinara u aposlutnom iznosu i iznosiće 30.022 dinara.

"Već u decembru ćemo ostvariti cilj da prosečna plata bude preko 500 evra, a onda u januaru, februaru očekujemo dalje povećanje", rekao je Mali.

Ministar finansija ističe da nikada više novca nije bilo za nastavak infrastrukturnih radova, navodeći da nas 2020. godine očekuje nastavak izgradnje autoputeva kao što su Moravski koridor, deonica Pojate-Preljina, Preljina-Požega, Beograd-Sarajevo, Ruma-Loznica, tu su novi mostovi, tuneli...

"To su stvari koje, s jedne strane, podižu našu putnu infrastrukturu, železničku takođe, doprinose kvalitetu života u našoj zemlji, a s druge strane podižu i rast našeg BDP-a", naveo je Mali.

U predloženom budžetu za iduću godinu više sredstava se izdvaja za Fond za inovacionu delatnost, za razvoj preduzetništva, dok je, kako kaže, Fond za nauku dobio duplo više novca.

"Ono što je posebno važno idemo i sa daljim rasterećenjem plata. Još jedan odsto smanjenja opterećenja na zarade od 2020. godine", najavio je Mali i podsetio da je 2018. godine ukupno opterećenje plata bilo 63 odsto, a da će sa najavljenim rasterećenjem biti 61 odsto.

Kako kaže, to je jasan signal da će se iz godine u godinu fiskalni prostor koji postoji upravo koristiti za to da se smanjuju opterećenja kako bi se podstaklo novo zapošljavanje.

"Ono što posebno ohrabruje je stopa rasta naše ekonomije u trećem kvartalu ove godine od 4,7 odsto. Tu smo među top tri ekonomije u ovom trenutku. Ono što želimo je da kroz još više stope rasta naša ekonomija nastavi da raste", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u predlogu budžeta za narednu godinu projektovana je stopa rasta od četiri odsto.

"Ali kroz povećanje plata, kroz povećanje penzija kroz dalji nastavak infrastrukturnih aktivnosti očekujemo da će ta stopa rasta biti još veća što u daljem periodu otvara prostor za nova povećanje plata i penzija", rekao je Mali uz ocenu da je Predlog budžeta za 2020. godinu razvojni i da podrazumeva prvu etapu realizacije Nacionalnog investicionog programa.

Već naredne godine krećemo da realizujemo velike projekte koji su deo tog programa i očekujem na osnovu toga u godinama koje dolaze da životni standrad i kvalitet života građana Srbije raste što brže, poručio je Mali.

Očekuje da će rasprava u Skupštini Srbije početi 20. novembra i napominje da će osim budžeta na dnevnom redu biti i set od 35 zakona, među kojima su završni računi za 17 godina.

"Imamo takođe i set predloga zakona oko poreskih olakšica koje su vezane za novo zapošljavanje i za rasterećenje plata u našoj privredi. Imamo i ceo set zakona koji je usmeren ka tome da se olaša borba protiv sive ekonomije i da se spreči pranje novca, te da naša zemlja bude što otvorenija i transparentnija po pitanju transkacija i poslovanja uopšte", istakao je Mali.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.