VELIKA ALBANIJA ULAZI U IGRU NA VELIKA VRATA: Zastrašujuća poruka stigla iz Tirane!
Bolesni projekat zvani Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva, Wikipedia

STRAŠNO

VELIKA ALBANIJA ULAZI U IGRU NA VELIKA VRATA: Zastrašujuća poruka stigla iz Tirane!

Diplomata Zoran Milivojević kaze da je ovde reč o nastavku strategije objedinjavanja Tirane i Prištine i u funkcionalnom i u političkom smislu

Objavljeno:

Poruka iz Tirane da bi vlasti ove zemlje i vlada u Prištini trebalo da imaju zajednicku platformu za dijalog za Beogradom uklapa se u velikoalbanski kalup koji se na terenuj polako popunjava, a što zapadne zemlje zasad nemo posmatraju, pišu "Novosti".

List navodi da tako njihovi sagovornici tumače izjavu vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja da je vazno da ta drzava sa novom vladom Kosova stvori zajedničku platformu za dijalog prema Srbiji kao i da je među glavnim stanovištima Albanije u pogledu ovih pregovora to da je priznanje tzv. Kosova od strane Srbije neophodno za trajni sporazum.

Za spoljnopolitickog analiticara i istoričara Nemanju Starovića stavovi Cakaja ne predstavljaju novinu budući da, kako kaze, velikoalbanska ideja predstavlja opšteprihvaćen nacionalni cilj kojem se priklanja gotovo celokupna politicka scena kako u Tirani tako i u Prištini.

On međutim smatra i da bi uključenje Tirane u proces pregovora Beograda i Pristine moglo da bude i korisno, jer bi se time obuhvat potencijalnog sporazuma proširio i na rešavanje problema između Srba i Alabanaca u celini.

Diplomata Zoran Milivojević kaze da je ovde reč o nastavku strategije objedinjavanja Tirane i Pristine i u funkcionalnom i u političkom smislu.

"Interes zapadnih sila u ovom momentu je da se Srbija slomi i da oni ostvare svoje geopoliticke ciljeve na Balkanu naspram Kine i Rusije, dok će o Albancima razmišljati po principu "o tom potom", zaključuje Milivojević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.