DECA SU JEDVA ČEKALA DA ZAGRLE MAJKU! Ambasador Srbije otkrio detalje ŽIVOTNE DRAME porodice BURMAZOVIĆ (VIDEO)
Dragan Todorović za Espreso.rs o detaljima akcije, Foto: Filip Plavčić

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO!

DECA SU JEDVA ČEKALA DA ZAGRLE MAJKU! Ambasador Srbije otkrio detalje ŽIVOTNE DRAME porodice BURMAZOVIĆ (VIDEO)

Sve je objasnio...

Objavljeno: 12:37h
Darko Zlojutro

Oteta deca Slavice Burmazović danas su se posle četiri godine vratila u Srbiju, a ambasador Srbije u Iranu Dragan Todorović ekskluzivno za Espreso.co.rs otkriva detalje ove operacije i šta su mu deca pričala u avionu dok su letela ka Srbiji i majčinom zagrljaju.

Dirljiv susret bio je dece i majke Slavice na aerodromu, rasplakao bi i najtvrđa srca, a ambasador Srbije u Iranu Dragan Todorović za naš portal otkriva malo poznate detalje ove operacije koja je podigla Srbiju na noge.

Ambasadore, uradili ste veliki posao, možete li nam detaljnije objasniti kako je tekla akcija?

- Nisam samo ja, čitav posao uradio je ceo tim ljudi. Uradili su ga naša država i diplomatija. Meni je drago da je naša diplomatija pokazala da je sposobna da brine o svojim građanima i svojoj deci. Ova deca danas su tu zahvaljujući tome.

Kako je sve teklo?

- Sve je teklo dosta dugo dok se nisu stekli određeni uslovi, jer je više uslova moralo da se ispuni u isto vreme kako bi sve rešili. Imali smo podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mog ministra Dačića i cele Vlade Srbije. Kažem vam svi smo radili i mogu da kažem da sam ponosan i zahvalan svima na ovako dobroj korodinaciji.

foto: Espreso.co.rs

Šta je u čitavom tom postupku bilo najteže?

- Deca su bila najteži problem, da tako kažem. Najteži činilac su ona bila. Bitno je bilo da deca shvate da je za njih dobro bilo da odu. Imala su majku ovde, oca tamo i ona su najviše propatila zbog svega. Deca su najveća žrtva. Sad je taj psihološki momenat najbitniji i trebaće im par dana da se stabilizuju. Ono što moram da kažem da su oni sjajni i da su deca za ponos.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da deca nisu imali dokumenta, kako ste to rešili?

- Rešavali smo poštujući zakonske regulative Irana i koristeći dobre odnose koji su stvorili i predsednik Vučić i predsednica parčlamenta Maja Gojković i premijerka Brnabić. Naš ministar je samo u poislednjih nekoliko dana imao broj ne susrete na tu temu i sa njihovim ministrom i ovde sa njihovim predsednikom parlamenta Laridžanijem. S njim su pričali i predsednik Vučić, Maja Gojković i ana Brnabić. Time je napravljen jedan veliki korak ka svemu. Znate kada su bilateralni odnosi dobri onda je sve lakše.

Kada se desio taj trenutak da ste shvatili da će deca konačno biti vraćena majci?

- Ja sam tamo više od 2 godine. U poslednjih nekoliko meseci su svi uslovi počeli da se stvaraju. Poslednja dva meseca kockice su se složile potpuno, tako da je ta operacija bila daleko od javnosti, bili smo u stalnom kontaktu sa majkom i ona je danas kao epilog svega najsrećnija na svetu.

foto: Filip Plavčić

Šta su deca pričala tokom leta?

- Deca su željno iščekivala da dolete i da dođu kući. Bili smo u Dohi, celu noć smo proveli na aerodromu, oni su malo spavali, igrali su se. Bili su za svaku pohvalu. Jedva su čekali da dođu i očekujem da će vrlo brzo da se priviknu na Srbiju.

Pogledajte šta je još ispričao ambasador Srbije u Iranu Dragan Todorović:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.