ISPRAVKA: Emir Suljagić NIJE TVRDIO da je Jasenovac četnička izmišljotina
Zato nam je to ostavljeno u amanet: Emir Suljagić, Foto: Printscreen

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Emir Suljagić NIJE TVRDIO da je Jasenovac četnička izmišljotina

Suljagić ima dijametralno suprotan stav

Objavljeno: 23:19h

Na portalu “Espreso” je 29.10. objavljen članak naslovljen sa

Strašne reči “JASENOVAC JE ČETNIČKA IZMIŠLJOTINA, HANDŽAR DIVIZIJA PROPUSTILA ŠANSU: Novi direktor POTOČARA ima FAŠISTIČKE IZJAVE”:

U članku se tvrdilo da je Emir Suljagić, koji je nedavno preuzeo dužnost direktora Memorijalnog centra “Potočari”, na svom Twitter profilu poricao postojanje koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, nazvavši ga “četničkom izmišljotinom”:

Kao izvor ove tvrdnje, u članku je prenesena objava sa anonimnog profila “Bodljikava”, na kojoj se nalazi slika navodnog “tweeta” Emira Suljagića. U tekstu ne postoji link na originalnu objavu koja je pripisana Suljagiću, niti bilo kakva informacija o tome da li je i kako redakcija ovog portala provjerila autentičnost objave sa anonimnog Twitter profila prije nego što ju je pretvorila u vijest.

Status profila “Bodljikava”, koji navodno prikazuje uvredljivu izjavu Suljagića o Jasenovcu i “Handžar diviziji”, objavljen je 28. oktobra 2019. u 19h. Datum na navodnoj objavi Emira Suljagića je, međutim, značajno stariji (8. maj 2017. godine).

Već je letimičan pogled na objavu koja je pripisana Suljagiću dovoljan da se uvidi da ista nije autentična, budući da se u njoj pojavljuje riječ napisana na ekavici (“reše” umjesto “riješe”). Na to je ukazao i sam Suljagić u odgovoru na pitanje koje mu je na Twitteru postavljeno par sati nakon objave na profilu “Bodljikava” i prije nego što je ista postala vijest, a u kom je prvi put demantovao da je napisao takav tweet.

Slika ove razmjene iste večeri je postavljena i u jednom od desetina komentara na objavu profila “Bodljikava”, te je bila vidljiva i dostupna portalu “Espreso” prije nego što je od objave napravio vijest, ali činjenica da je sam “autor tweeta” demantovao da je napisao isti, u ovom tekstu nije spomenuta.

Stvarni izvor ove montaže, međutim, nije osoba koja stoji iza profila “Bodljikava”. Slika se, prema našem istraživanju, prvi put pojavila u komentarima koje je na profilu “Bodljikava” ranije ostavio anonimni Twitter nalog “Чеда Дискреција 'иљаду двеста четр'ес четири" (@Srbocetnik1389), koji je u međuvremenu obrisan.

Naime, dana 28.10. je na profilu “Bodljikava” objavljeno nekoliko tweetova posvećenih Emiru Suljagiću, prvi oko 16h. Među komentarima istog našle su se i dvije slike navodnih Suljagićevih tweetova, koje je postavio profil “Čeda Diskrecija". Zajedno sa ovim profilom, nestali su i komentari u kojima su se prvi put pojavile montirane slike, no oba su ostala zabilježena u “snapshotu” Internet arhive (link, link):

Na Twitteru je i dalje vidljiv odgovor vlasnice profila “Bodljikava” na jedan od ova dva komentara, ostavljen u 18:17h, u kom navodi da će “ukrasti” gore prikazane slike. To je uskoro i učinila, te je u 18:51h objavljen njen prvi status sa oba “montirana” tweeta. Drugi status, sa tweetom o Jasenovcu koji su kasnije preuzeli mediji, objavljen je desetak minuta nakon toga.

Među osobama koje su komentarisale lažni tweet Emira Suljagića, bilo je i onih koje su ukazale na činjenicu da se Suljagić na Twitteru ranije jeste oglašavao na temu Jasenovca, ali da je pri tome iznosio stavove dijametralno suprotne onom koji mu je ovdje pripisan. Pretraga njegovih tweetova ukazuje da je, zapravo, više puta kritikovao istorijski revizionizam, to jest iskrivljavanje i negiranje zločina, ili razmjera zločina počinjenih u Jasenovcu. Sa druge strane, pretraga Twittera za izjavu koja je pripisana Suljagiću ne daje nikakve rezultate, kao ni pretraga za navodni citat iz juna 2018. godine (u kom se, kao i u prethodnom slučaju, pojavljuje riječ (“netko” umjesto “neko”) koja ukazuje na neautentičnost teksta). Isti rezultat se dobija i sa Google pretragom ključnih riječi iz izmišljene izjave, koje se prvi put pojavljuju tek 29.10.2019.

Nakon što je ova lažna vijest “zaživjela” na različitim portalima i u reakcijama različitih udruženja, ista se pojavila i na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane Republike Srbije, u saopštenju objavljenom 6.11.2019, o kom je takođe pisao niz medija:

Dan nakon što je MORS objavilo ovo saopštenje, Suljagić se ponovo oglasio na svom Twitter profilu i još jednom demantovao da je napisao citirani tweet. Ni ovaj demant nije prenesen od strane medija koji su objavili originalnu “vijest”. Redakcija “Raskrinkavanja” je kontaktirala Emira Suljagića sa upitom o tome da li mu je bilo koji medij dao priliku za komentar prije nego što je objavio navodni tweet, na šta su dobili odgovor da to nije učinio nijedan od medija čiji su članci predmet ove analize.

BONUS VIDEO:

DA SRCE STANE! Pogledajte trenutak kada je Slavica Burmazović videla i zagrlila svoju decu posle četiri godine (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.