NATO JE ZAROBIO RUSKI S-400 I PANCIR U SRBIJI! PUTINOVO MOĆNO ORUŽJE ipak neće BRANITI SRPSKO NEBO (FOTO)
Aleksandar Vučić obilazi raketne sisteme, Foto: mod.gov.rs

SAZNAJEMO!

NATO JE ZAROBIO RUSKI S-400 I PANCIR U SRBIJI! PUTINOVO MOĆNO ORUŽJE ipak neće BRANITI SRPSKO NEBO (FOTO)

Evo šta će se stvarno dogoditi sa ruskim naoružanjem...

Objavljeno:

Ruski raketni sistemi koji su dopremljeni u Srbiju povodom vojne vežbe "Slovenski štit 2019" i dalje je tema broj jedan u NATO savezu, a kako saznajemo mogli bi u Beogradu da ostanu zarobljeni na duži period.

Ipak, kako saznaje naš portal iz izvora bliskih NATO, nema ni trunke šanse da oni ostanu zauvek u Srbiji, kao što su se mnogi, pa čak i političari ponadali.

- NATO je poveo istragu kako je ova oprema dopremljena u Srbiju, i dok se to ne reši, neće dati zeleno svetlo za povratak raketnih sistema S-400 i "Pancir" u Rusiju. Što nikako ne znači da će ovo naoružanje ostati Vojsci Srbije - otkriva nam naš izvor.

Prema njegovim rečima u NATO znaju da je neko u sistemu zakazao, budući da je Srbija okružena zemljama koje su članice ovog saveza i samo pokušavaju da "krticu isteraju na sunce".

Da nije uopšte isključeno da NATO sprovodi internu istragu, smatra i vojni analitičar Vlade Radulović.

- Činjenica je da su i "Pancir" i S-400 došli vazdušnim putem, s tim što je "Pancir" stigao u iljušinu 76, a S-400 u antonovu 124, te da su oba preleta bila registrovana kao transportna. Preko koje zemlje je avion ušao u Srbiju manje je bitno, ali je činjenica da se pojavilo pitanje u NATO kako se tako nešto uopšte moglo dogoditi, odnosno kako je jedan takav sistem mogao da preleti vazdušni prostor zemalja članica Alijanse - ističe Radulović.

foto: Prentscren

Dodaje pak da je u pitanju bilo prebacivanje tehnike zbog realizacije vojne vežbe, a takve vežbe redovno održavaju i sve članice NATO. Zbog toga u svemu ne vidi ništa sporno.

S druge strane oglasila se i Alijansa povodom zajedničke vežbe i saopštila da su NATO i Srbija partneri i da oni poštuju pravo Srbije da donosi suverene odluke u vezi sa vežbama koje se izvode na njenoj teritoriji.

"To je stvar Srbije i Rusije", stoji u odgovoru koji je RSE dobio od NATO.

U toj vežbi, kako se podseća, učestvuju i ruski raketni sistemi S-400 i "pancir s".

U pisanom odgovoru se ističe i da je Srbija partner NATO sa kojim ta Alijansa ima "dobre i produktivne odnose". Podseća se da je Srbija učestvovala u brojnim NATO vežbama, kao i da je 2018. godine bila domaćin civilne vežbe za pomoć u vanrednim situacijama, tokom koje je u Beogradu boravio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Srbija je takođe sa NATO radila na obuci iračkih vojnih lekara, pomažući da se obezbedi stabilnost na Bliskom Istoku", dodaje se u odgovoru pres službe NATO za RSE.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.