PUTIN JE ZAGRMEO I OTKRIO SVOJ KONAČNI PLAN RUSIJE NA BALKANU! Svet je u strahu od ovih 5 TAČAKA iz KREMLJA
Vladimir Putin o Balkanu, Foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ

OPASNO!

PUTIN JE ZAGRMEO I OTKRIO SVOJ KONAČNI PLAN RUSIJE NA BALKANU! Svet je u strahu od ovih 5 TAČAKA iz KREMLJA

Ovo je zaista ozbiljno...

Objavljeno:

Nakon što je u petak Srbija potpisala sporazum sa Evroazijskom unijom (Putinov najveći ekonomsko-politički projekat), a u Beograd su dopremljeni sistemi S-400 i "Pancir", pojavila se i veoma zanimljiva analiza ruskog saveta za međunarodne odnose (RIAC).

Ova organizacija izradila je specijalni projekat "Rusija na Balkanu", u kojem se region opisuje kao "epicentar međunarodnih dešavanja" i predlaže se nova ruska strategija prema ovom području.

U dokumentu "Rusija na Balkanu" strategija Moskve grupisana je u pet poglavlja (pogledajte okvir). U specijalnom dokumentu se, između ostalog, kako prenosi crnogorski portal Analitika, ističe da Balkan može zauzeti važno mesto u nadolazećoj arhitekturi odnosa, ali se konstatuje i da Rusija nema toliki uticaj na Balkanu, kako to predstavljaju zapadni mediji kroz guranje narativa o ruskoj pretnji. Zato se predlaže nova strategija Rusije na Balkanu.

U uvodnom delu dokumenta navode se svi promašaji EU na Balkanu, a pominje se i da je zabrinjavajuće za sve zemlje ovog regiona kojima je u interesu evroatlantska integracija da se u pozitivne faktore po rusku spoljnopolitičku strategiju ubrajaju nespretnosti i promašaji vodećih država EU sa glavnim kandidatom za pristupanje - Srbijom. Tu se pominje i "skandal nakon proslave gola na utakmici Švajcarska-Srbija na Svetskom fudbalskom prvenstvu 2018. godine" i "nepoštovanje srpske delegacije tokom događaja koji su obeležili savezničku pobedu pre 100 godina u Prvom svetskom ratu u Parizu".

Zatim sledi referat o tome zašto Rusija ne sme odustati od Balkana i zaključuje se da će Moskva, ako se Balkan na kraju i preseli u evroatlantsko područje uticaja, znatno pogoršati svoju poziciju u Evropi. Zato se predlaže novi akcioni plan, uz podsećanje da Rusija ima fundamentalno znanje neophodno za razumevanje procesa koji se odvijaju na Balkanu.

foto: Profimedia

Pet tačaka ruskog plana

1. Stvoriti podršku konstruktivnih političkih snaga u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji i drugim zemljama u regionu, tj. snaga koje bi bile orijentisane prema projektima Moskve

2. Širenje medijskog pristupa na Balkanu, zameniti narativ "Rusija kao pružilac sigurnosti" i "Rusija kao dobavljač energije" sa "Rusija kao sredstvo regionalne stabilnosti" "Rusija kao sredstvo humanitarne saradnje" i "Rusija kao dobavljač e-tehnologija i efikasnih tehnoloških rešenja"

3. Kontinuirano i sve veće ulaganje u regionalne proizvodne kompanije

4. Pretvaranje ekonomske prisutnosti u rast obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje

5. Razvijanje konstruktivnih pristupa religiji, uzimajući u obzir trend fragmentacije istočnog hrišćanskog prostora

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.