PORUKA LAZANSKOG KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Objasnio je sve o S-400 koji je stigao u Srbiju
Miroslav Lazanski, Foto: Pink/Printscreen/NovoJutro

stiglo rusko oružje

PORUKA LAZANSKOG KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Objasnio je sve o S-400 koji je stigao u Srbiju

Ovo je prvi put da je S-400 razmešten bilo gde na teritoriji Evrope van Rusije i Belorusije

Objavljeno:

Najmoćniji raketni sistem na svetu ruski S-400 i PVO kompleks 'pancir S' stigli su konačno u Srbiju! Rusko oružje kome na celom svetu nema premca prebačeno je u našu zemlju specijalnim transportnim avionom koji je u noći između srede i četvrtka oko 00.30 sleteo na vojni aerodrom u Batajnici.

Ovo je prvi put da je S-400 razmešten bilo gde na teritoriji Evrope van Rusije i Belorusije, a raketni sistem učestvovaće danas u srpsko-ruskoj vojnoj vežbi 'Slovenski štit' na aerodromu u Batajnici. Sa S-400 u Srbiju je prebačen i raketni sistem 'pancir S', koji će ostati u sastavu Vojske Srbije! 'Pancir S' važi za jedan od najubojitijih PVO sistema na planeti i naročito se efikasnim pokazao u ratu u Siriji.

Ispunjeno obećanje

Kako je juče i zvanično potvrđeno, jedan divizion sistema S-400, kao i kompletan raketni štit 'pancir S', u Srbiju su stigli na združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

"Divizion S-400 i baterija 'pancir S' prebačeni su u Srbiju, gde će prvi put učestvovati u okviru obuke u inostranstvu", saopštili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Kako nam je potvrđeno na više najviših adresa, 'pancir S' će trajno ostati u Srbiji, kako je šef Kremlja i obećao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom svoje posete Beogradu početkom ove godine. Srbija će tako postati jedina zemlja na Balkanu koja poseduje ovaj tip ruskog naoružanja. Reč je o pokretnom i izuzetno efikasnom sredstvu srednjeg dometa, piše Informer.

Ipak, najveća senzacija o kojoj su juče izvestili svi svetski mediji jeste dolazak sistema S-400 u našu zemlju. 'Putinovo čedo', kako ga nazivaju američki mediji, poseduju samo četiri zemlje na svetu - Rusija, Belorusija, Turska i Kina, a brojne su zemlje koje su pokazale interesovanje za njegovu nabavku. S-400 svojim karakteristikama nadilazi sve postojeće sisteme, može da presretne sve tipove modernih raketa, aviona, kao i bilo kakav drugi projektil. Radarski može da uoči metu na gotovo 600 kilometara, da je gađa na razdaljini od 400 kilometara i da istovremeno lansira 36 projektila na željene ciljeve. Pouzdanost pogađanja i rušenja ciljeva je 99,8%! Ukratko, to je jedan nepogrešivi sistem koji ima moć da locira, prati i obori bilo koju letelicu ili projektil u velikom radijusu. Iznad svega, ovaj sistem je najveći garant mira i stabilnosti bilo koje zemlje, jer nikome ne bi palo na pamet da napadne zemlju koja ga poseduje!

Činjenice o 'S-400'

* Maksimalna brzina pogađanja ciljeva 4.800 m/s * Vreme neophodno da kompleks dođe u dejstvo 5 do 10 minuta * Domet pogađanja aerodinamičkih letećih ciljeva 400 km * Visina pogađanja cilja 0, 01 do 27 km * Broj istovremeno gađanih ciljeva više od 36 * Broj istovremeno navođenih raketa više od 72 * Domet pogađanja balističkih raketa 60 km * Visina pogađanja balističkih raketa do 27 km * Opseg pokrivenosti radarom 600 km * Vreme za koje kompleks može da reaguje 10 sekundi

Moćni S-400 dopremljen je u našu zemlju velikim transportnim avionom "an-124 ruslan" ruskih vazdušno-kosmičkih snaga. Srpski vojnici su već sredinom septembra imali prilike da se upoznaju s ovim sistemom, i to tokom prve faze zajedničke vežbe 'Slovenski štit' u Astrahanskoj oblasti u Rusiji, a sada će saradnju nastaviti u Srbiji, na vojnom aerodromu u Batajnici i na poligonu Pasuljanske livade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da jedva čeka da vidi naoružanje koje nam je Putin poslao.

- 'Pancir S' smo naručili, videću ga u subotu, a S-400 ću videti u petak na vežbi "Slovenski štit" - rekao je Vučić.

Novoimenovani ambasador Srbije u Moskvi, dugogodišnji novinar i vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za Informer da je dolazak sistema S-400 u Srbiju svakako svetska senzacija.

- Dolazak S-400 u Srbiju je senzacionalna vest i pokazuje veliko poverenje koje Rusi imaju prema našoj zemlji, jer znamo da ovaj sistem nipošto nije dostupan svima. To je stvar neposrednog dogovora predsednika Vučića i Putina, do kog je došlo početkom ove godine. S-400 je vrhunski PVO sistem koji je u toj kategoriji nešto najbolje što danas može da se nađe na svetu. On otkriva ciljeve na 600 kilometara, a može precizno da gađa mete na više od 250 kilometara. Sa najnovijim projektilima i do 400 kilometara. I to ne da gađa samo avione, već i balističke rakete i sve druge projektile. Njegov dolazak u Srbiju je dokaz odlične vojne saradnje između Srbije i Rusije. Važno je naglasiti da je reč o odbrambenom sistemu koji ne služi za napad na bilo koga. U tom kontekstu, niko nema pravo da zameri Srbiji zbog ove saradnje - napominje naš sagovornik.

Mnogi se raspituju...

Lazanski dodaje i da je kao ambasador Srbije veoma zadovoljan što je do ove saradnje došlo i otkriva za naš list kako je sve primljena u diplomatskim krugovima u Moskvi.

- Dolazak sistema S-400 u Srbiju dočekan je s velikom pažnjom. Pojedine diplomate iz nama susednih zemalja pokazale su pojačanu znatiželju ovim povodom, a ima i onih koji su nam uputili čestitke. Ova vest je držana pod embargom do poslednjeg trenutka i mnoge zapadne diplomate i vojni atašei nisu imali pojma šta se dešava - navodi Lazanski.

Vojni analitičar Vlade Radulović naglašava da dolazak ovih sistema pokazuje jasnu podršku Rusije modernizaciji srpskih oružanih snaga.

Apel Informera koji podržava većinska Srbija Putine, brate, molimo te, ostavi nam i S-400!

Redakcija Informera apeluje na predsednika Ruske federacije Vladimira Vladimiroviča Putina da razmotri opciju da moćni sistem S-400 trajno ostavi u Srbiji. Tako bi na najbolji način bili zagarantovani dugoročni mir i stabilnost u ovom delu Evrope, a S-400 u Srbiji bio bi i najbolji garant ekonomskog i svakog drugog napretka naše zemlje, ali i celog regiona.

- Učešće na ovakvoj vežbi omogućiće unapređenje ranije stečenih znanja i iskustava na polju protivvazdušne odbrane, ali i povećati nivo interoperabilnosti sa pripadnicima ruske armije - zaključuje Radulović.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.