SILAJDŽIĆ I AMERIKANCI TVRDILI DA SU SRBI SILOVALI 50.000 MUSLIMANKI: Izveštaj EVROPSKE KOMISIJE je dokazao da LAŽU
Zločini su bili strašni, ali su brojke naduvane, što je takođe zločin, Foto: Printscreen

šokantna istina

SILAJDŽIĆ I AMERIKANCI TVRDILI DA SU SRBI SILOVALI 50.000 MUSLIMANKI: Izveštaj EVROPSKE KOMISIJE je dokazao da LAŽU

Haris Silajdžić iznosi frapantene podatke kako je u Bosni, u "logorima za silovanje", u tom trenutku, silovano od 40.000 do 60.000 muslimanskih žena

Objavljeno: 16:09h

Iako je sad već odavno za nama, sukob na prostorima bivše SFRJ i njen raspad i dalje pune stupce u medijima i u mnogome utiču na retoriku aktuelnih političkih elita u zemljama stvorenim raspadom velike Jugoslavije.

Tako se nedavno pojavio snimak na kojem ministar spoljnih poslova BIH i desna ruka Alije Izetbegovića - Haris Silajdžić iznosi frapantene podatke kako je u Bosni, u "logorima za silovanje", u tom trenutku, silovano od 40.000 do 60.000 muslimanskih žena, a zatim su sličan podatak, bez ikakve provere, preneli i pojedini strani mediji.

I Andželini Džoli objašnjavao podatke o silovanjima: Haris Silajdžić
I Andželini Džoli objašnjavao podatke o silovanjima: Haris Silajdžićfoto: Printscreen

Kad su novinarku, koja je napisala taj tekst za "Njuzvik", tvrdeći da je u Bosni silovano od 30.000 do 50.000 žena, pitali da li joj se čini da su te brojke prevelike, odgovorila je da joj se čini, ali da nije imala precizne podatke, pa se oslanjala na informacije koje je dobijala od političkih zvaničnika sukobljenih strana.

Komisija Evropske zajednice (kasnije Evropske unije) koja je procenjivala da je u ratnom sukobu silovano 20.000 žena, izbacila je ove brojke iz svog finalnog izveštaja. Posle opširnog istraživanja, došli su do brojke da je tokom sukoba u BIH silovano ukupno 2.400 žena i to - na sve tri zaraćene strane.

foto: Printscreen

I ova brojka je, naravno, zastrašujuća i nije ni malo umesno minorizovati zločin licitiranjem brojkama, ali ipak nije ni umesno ono što je rukvodstvo BIH radilo tokom ratnog sukoba - preuveličavanje tragedije. Očigledno je da je Silajdžić koristio tragediju žena sa sve tri strane da bi se tek tako, bez argumenata, prosto gađao ciframa kako bi satanizovao Srbe, optužujući ih i za dela koja nikad nisu počinjena.

Uostalom, pogledajte podatke, pa procenite sami:

BONUS VIDEO:

Posetili smo Udruženje slepih i slabovidih!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.