EVROPSKA UNIJA TRAŽI OD SRBIJE DA PRIZNA KOSOVO ILI NEMA NIŠTA OD ČLANSTVA! Evo šta na ovaj ULTIMATUM kažu u Vladi
Srbija, Evropska unija, Aleksandar Vučić, Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Ilustracija/Espreso.co.rs

NOVA UCENA

EVROPSKA UNIJA TRAŽI OD SRBIJE DA PRIZNA KOSOVO ILI NEMA NIŠTA OD ČLANSTVA! Evo šta na ovaj ULTIMATUM kažu u Vladi

Opasne reči stižu iz Brisela

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Evropska unija tražiće od Srbije da prizna nezavisnost Kosova na kraju njenog puta ka punopravnom članstvu u EU. To je, prema tvrdnji člana Saveta za politiku demokratizaciju i stručanjaka za spoljnu politiku EU Tobija Vogela, krajnji cilj Brisela.

Ove reči unele su dodatni nemir na relaciji Beograd - Brisel, a mnogi ih shvataju kao novi ultimatum EU Srbiji.

Ministarka zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kaže za Espreso da EU nema mogućnost da priznaje ili ne države i podseća na statusnu neutralnost Unije.

- EU nema mogućnost da priznaje ili ne priznaje države, to je nivo suverenih odluka država članica, i kao što znate pet država ne priznaje tzv. Kosovo. EU je statusno neutralna, a ceo naš pristupni proces se odvija na osnovu definisanog pregovaračkog okvira sa Srbijom. On je jasan i odavno poznat, traži se postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a šta će to značiti - odrediće ishod dijaloga, koji je sada zbog nesprovođenja Briselskog sporazuma od strane Prištine i dodatno uvedenih taksi u prekidu - kaže Joksimovićeva za naš portal.

foto: Filip Plavčić

S druge strane, član Saveta za politiku demokratizacije i stručanjak za spoljnu politiku EU Tobi Vogel kaže da je formalno priznanje Kosova uvek bio krajnji, ali javno neizrečen cilj Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine.

”Puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine zahteva puno priznanje”, ocenjuje Vogel vest da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje, koju je izaslanik Sjedinjenih američkih država preneo srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

On dalje pojašnjava da bi "svaki ishod dijaloga Beograda i Prištine koji podrazumeva ''manje od priznanja'', poslao signal da je nezavisnsot Kosova "uslovljena i nedovršena".

”To bi ohrabrilo zemlje članice koje još nisu priznale Kosovo da nastave takav pristup i blokiraju kosovski put u EU i međunarodne organizacije”, navodi Vogel razloge javno neizrečene politike EU.

Tobi Vogel uz to dodaje da ne veruje da se EU politika sada menja i da puno priznanje postaje preduslov pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine, jer EU još nema novog šefa diplomatije koji bi takvim odlukama trebalo da se bavi.

foto: Aleksandar Stojanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Evropska unija (EU) dosad nije postavljala uslove, ali je od SAD čuo da se to promenilo, zbog čega ne može da isključi mogućnost da će od nas tražiti priznanje Kosova i Metohije.

"Oni su uvek govorili, 'od vas zavisi, od brzine vaših reformi... Sad su pošteniji. Sad bar kažu, nije sve do vas", rekao je Vučić i potom zapitao:

"Šta mogu da uradim, da plačem i štrajkujem glađu ispred Berlemona?", misleći na sedište Evropske komisije u Briselu.

"Neću to da radim, niko to neće da uradi", rekao je predsednik Vučić.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.