VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ALTMAJEROM! Nemačka kompanija otvara fabriku u Pančevu, prosečna plata 1.700 evra
Aleksandar Vučić i Peter Altmajer, Foto: Printscreen

sastanak

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ALTMAJEROM! Nemačka kompanija otvara fabriku u Pančevu, prosečna plata 1.700 evra

Altmajer je podsetio da se Srbija pre 75. godina oslobodila nemačke okupacije...

Objavljeno: 22.10.2019. 18:32h
  • 4

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom Altmajerom.

Predsednik Vučić kazao je da je ponosan što će u Pančevu biti otvorena fabrika elektromotora za upravljače, zaposliti 1.100 ljudi.

"Prosečna plata bruto će biti 2.700, a neto 1.700 evra", najavio je Vučić.

Vučić je kazao da je srećan što je potpisan ugovor o saradnji o dualnom obrazovanju.

"Kod nas će da se popravljaju i održavaju motori za avione, a onda će i da se prave. Potrebno je trogodišnje školovanje za to, i mi pripremamo decu za to. Ukupno 300 miliona evra su vredne ove investicije, biće ih još više. To su Pančevo i Nova Pazova", rekao je Vučić.

Kazao je da je Srbiji Nemačka glavni spoljnotgovinski partner, i da očekujemo više od 5 milijardi trgovinske razmene sa Nemačkom.

"Ukoliko nastavimo sa pravljenjem boljeg ekonomskog ambijenta, pčekujem da Srbija napreduje na duing biznis listi, želimo d aprivučemo još nemačkih investicija. Oni naše ekonomske rezultate priznaju, jer kad Nemci to priznaju, onda je to stvarno priznanje. Četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu. Sa ovakvim nemačkim kompanijama mi ćemo kao što smo prestigli BiH po primanjima, stići ćemo uskoro i Crnu Goru. Mi ne povećavamo tako drastično brzo minimalac kako bismo mogli da privučemo još nemačkih investicija", rekao je Vučić.

"Molim Vas da prenesete pozdrave kancelarki Merkel, mi realno sagledavamo prilike na Balkanu", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija ima veliki odliv ljudi, ali da se bori da sačuva dovoljno ljudi koliko može.

"Zato mi hoćemo još nemačkih investicija. Mi smo od Nemaca naučili da učimo da radimo više, da budemo disciplinovaniji i odgovorniji. Zato sam rekao da sve što ponude drugi, mi smo spremni da ponudimo više. Neki u regionu prepoznaju da nam se žuri, želimo to da dostignemo da ne bismo izgubili ljude. Neki mladi se već vraćaju, iz Vankuvera se vraćaju koji će da rade na avionskim motorima, njih dvadesetak", kazao je on.

Prema negovim rečima Banat će za pet godina biti jedna od najbogatijih regija u Srbiji zahvaljujući investicijama.

"Ne mogu oni da ponude uslove kao Srbija, verujte mi na reč. Ovde ima dovoljno radne snage, pare ćemo da damo, samo vi njima to prenesite, a mi smo zahvalni", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je za Srbiju važno da može da promeni svoju zemlju i ide napred, bez obzira na odluku EU da ne otvori pristupna poglavlja za Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Za mene je otvaranje Evrope i pružanja ruke Nemačke najvažnija vest, jer od toga će naš budžet da bude puniji", rekao je Vučić.

On je kazao da je srećan što je Altmajer došao u Beograd i što Nemačka podržava evropski put Srbije.

"Ja mislim da mi treba da razgovaramo i postignemo kompromis. Ako to ne može - u se i u svoje kljuse. To što neko kaže da je dobar zamrznut konflikt, slušajte, zamrznuz konflikt uvek neko može da odmrzne i pravi probleme", rekao je Vučić govoreći o Kosovu i Metohiji.

Altmajer je podsetio da se Srbija pre 75. godina oslobodila nemačke okupacije i da je danas naučena lekcija da se osigura dobra budućnost za ljude.

On je kazao da 60.000 radnih mesta u Srbiji zavisi od Nemačke.

"Hvala za ono što su nemački preduzetnici doživeli kod vas ovde. Mi ćemo seu EU doprineti tome da pomognemo za otvaranje poglavlja za pristup u EU. 4,7 milijardi evra je naša trgovinska razmena, to se jako povećalo tokom prošlih godina", rekao je on.

Prema njegovim rečima čitav zapadni Balkan ima perspektivu za ulazak u Evropsku uniju, veoma je zahvalan predsedniku Srbije da se u Evropi uvažava njena uloga.

Prema negovim rečima, Banat će za pet godina biti jedna od najbogatijih regija u Srbiji zahvaljujući investicijama.

Vučić je rekao da je Altmajeru kazao sve što može Srbija da učini da Folksvagen dođe u Srbiju.

"U smislu subvencija i podstreka, ja sam rekao da ćemo mi dati više. I duplo više nego svi ostali. Mi ćemo da damo sve od sebe. Moramo da poštujemo sve druge investicije, kao i druge investitore koji su zavoleli ovu zemlju. Za ovo (Folksvagen) ćemo da se borimo, ali ćemo sportski da prihvatimo svaki rezultat", rekao je Vučić.

"Kao nemački ministar privrede putujem po svim zemljama sveta i na Balkanu, retko sam se susreo sa time da su svi od predsednika, premijera spremni da se bore za invesitije. Vi ste shvatili da pozicija vaše zemlje zavisi od toga da li imate radna mesta", kazao je Altmajer.

Altmajer je kazao da odluka EU da ne otvori pristupna poglavlja za Severnu Makedoniju i Albaniju nije bila odluka protiv ulaska zapadnog Balkana u EU.

"Bundestag je nedavno glasao za otvarane pristupnih poglavlja. Nemačka podržava Srbiju, to vidite i po delegaciji sa kojom sam došao ovde", rekao je on.

Bonus video:


(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media