DUH SLOBODANA MILOŠEVIĆA VRAĆA SE U SKUPŠTINU! Srbija vraća CRVENI DOKUMENT koji je ZGAŽEN 5. oktobra
Slobodan Milošević, Foto: AP/Darko Vojinović

OTKRIVAMO

DUH SLOBODANA MILOŠEVIĆA VRAĆA SE U SKUPŠTINU! Srbija vraća CRVENI DOKUMENT koji je ZGAŽEN 5. oktobra

Ovo niko nije očekivao

Objavljeno:

Skupština Srbije uskoro bi mogla da dobije nov poslovnik o radu, a koji prema idejama predlagača najviše podseća na onaj iz perioda vlasti Slobodana Miloševića, a koji su demokrate oborile odmah nakon 5. oktobra!

Predlog za promenu poslovnika podnela je, simbolično Socijalistička partija Srbije, a to je zvanično uradio šef socijalista u parlamentu Đorđe Milićević.

Socijalistička partija Srbije podnela je Skupštini Srbije predloge za izmenu Poslovnika i dopunu Zakona o Skupštini Srbije kako bi unapredili i rad i nametnuli poštovanje dostojanstva najvišeg zakonodavnog tela, izjavio je šef poslaničke grupe socijalista Đorđe Milićević.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je izmenama Poslovnika predviđeno sankcionisanje materijalno onih koji neopravdano odsustvuju sa sednica, dok izmene zakona treba da onemoguće trgovinu mandata.

"Nas poslanike su izabrali građani, a ukoliko neko od građana ne dođe na posao to se odražava na njegovu platu. Mi moramo deliti sudbinu građana kao predstavnici naroda i zato smo predložili izmene i dopune Poslovnika koje predviđaju da svako neopravdano odustvo sa sednice mora biti materijalno sankcionisano, a sva sredstva tako prikupljena kroz Administrativni odbor da budu usmeravana u dobrotvorne svrhe", rekao je Milićević.

foto: Stefan Kojić

"Mi ne sporimo odluku Ustavnog suda iako se sa njom ne slažemo da mandat pripada poslaniku, ali taj mandat ne može biti predmet političke trgovine", istakao je Milićević.

On je kazao da sadašnji saziv parlamenta ima veoma velik broj poslaničkih grupa, među kojima i predstavnike političkih opcija koji nisu učestvovali na izborima i koji nisu dobili poverenje građana na izborima.

Pristojnost, po njemu, znači da poslanici treba odgovorno i pošteno da rade svoj posao, što jedan deo opozicije ne razume. "Za nas su prazne sale ključno pitanje. DOS je posle 2000. govorio da sve što je ''crveno'' nije dobro, a upravo je Poslovnik pre 2000. godine nametao jedan ozbiljan pristup.

U svakom trenutku u sali je moralo biti prisutno 126 poslanika. Kada se ukazivalo na povredu poslovnika skupština se odmah o tome izjašnjavala", podseća Milićević. On je primetio da su postojali bezuspešni pokušaji dela opozicije da se kroz zloupotrebe Poslovnika naruši dostojanstvo.

Poslanici vlasti i dela opozicije spremni su da učestvuju u izradi novog Poslovnika Narodne skupštine.

Jedni podržavaju ideju da taj dokument reguliše "prazne sale", utvrdi vreme za raspravu tražeći ravnotežu između vlasti i opozicije, dok neki od njih tvrde da se na taj način neće ništa promeniti.

foto: Zoran Jevtić

Podsetimo predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je još pre tri meseca poslanike opozicije da se vrate u poslaničke klupe i da svi zajedno izrade novi Poslovnik Narodne skupštine i Kodeks o ponašanju poslanika, kako bi se, kaže, onemogućilo neprimereno ponašanje i uvredljive izjave poslanika.

"Taj posao će biti veoma delikatan, ja ne želim niti mogu da donesem neki oktroisani akt, iza koga će stajati samo poslanici vladajuće vecine. To mora da se donese u saglasju svih poslaničkih grupa", rekla je tada Gojkovićeva.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov smatra da nije problem u Poslovniku Narodne skupštine koji je 2009. godine donela poslanička većina Demokratske stranke, već u onima koji vode sednice i načinu na koji to rade.

"Nije opozicija napustila skupštinu zato što Poslovnik nije dobar, nego zato što nam je onemogućeno da u sali predstavljamo građane", rekla je Jerkov.

foto: Dragana Udovičić

Ona kaže da je i po sadašnjem poslovniku zabranjeno koristiti govornicu da bi se "blatili i gazili" svi koji drugačije misle, a da u Skupštini sedi osuđeni ratni zlocinac i preti kolegama i građanima.

"I po sadasnjem poslovniku je zabranjeno voditi skupštinu na način da u njoj postane nemoguća svaka debata, zaključila je Jerkov.

Poslanik SNS Vladimir Ðukanović smatra da je Poslovnik Narodne skupštine bio bolji za vreme Slobodana Miloševića.

Ðukanović se zalaže za to da se vrati taj Poslovnik jer je, kako tvrdi, bio pet puta kvalitetniji od onog koji je donela DS.

foto: Ana Paunković

"Što se mene lično tiče nemam ništa protiv da se Poslovnik promeni, da se recimo onemoguće zloupotrebe, da može čitav dan da se predlaže dnevni red", kaže on i dodaje da je i protiv institucije "dan za glasanje".

Ðukanović smatra da glasanje treba da usledi odmah posle rasprave o amandmanima, jer bi na taj način poslanici bili naterati da budu prisutni u Parlamentu i da brane svoje amandmane, a, bila bi, kaže, i kvalitetnija rasprava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.