MEDVEDEV NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Grmele RUSKA i SRPSKA himna
Aleksandar Vučić i Dimitrij Medvedev, Foto: Printscreen/youtube

detalji

MEDVEDEV NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Grmele RUSKA i SRPSKA himna

Na svečanosti će biti prikazan dokumentarni film "Put pobede", a deo programa su i prigodne muzičke numere koje će izvesti ruski vojni ansambl "Aleksandrov

Objavljeno:

Intoniranjem himni Srbije i Rusije večeras je u beogradskom Sava centru počela svečana akademija kojom se obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani...

Predviđeno je da se prisutnima obrate Vučić, Medvedev i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

Na svečanosti će biti prikazan dokumentarni film "Put pobede", a deo programa su i prigodne muzičke numere koje će izvesti ruski vojni ansambl "Aleksandrov", umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom Djorđa Stankovića.

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

U toku tih borbi poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operacije.

Medvedevu ikona, Vučiću knjiga i vina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev razmenili su večeras poklone, u čast njihovog susreta povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Predsednik Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhangela Mihaila.

Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhangela Mihaila Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

Arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a ikonopisan je sa kopljem u desnoj ruci, kojim je pobedio Lucifera, a u levoj sa zelenom palminom grančicom, kao znakom mira i pobede.

Zaštitnik je loze Nemanjića i uživa veliko poštovanje u srpskom narodu.

Predsednik Vučić je na poklon dobio antikvarnu knjigu, kao i ruska vina.

Medvedev je srpskom predsedniku darovao antikvarnu knjigu "Jugoslavija: Istorija, politika, kultura", iz 1930. godine.

Reč je o zbirci članaka koje su napisali istaknuti predstavnici jugoslovenskog društva, nauke i umetnosti na ruskom jeziku, za ruski auditorijum, dovoljno širok u to vreme zbog emigracije posle Oktobarske revolucije.

Uz knjigu su, iz Rusije stigla i vina za predsednika Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.