DA LI JE KONAČNO ISPLIVALA PRAVA ISTINA: Mnogi su sumnjali da šef srpskog DB-a radi za CIA
Jovica Stanišić, Foto: EPA/Michael Kooren

tajni agent?

DA LI JE KONAČNO ISPLIVALA PRAVA ISTINA: Mnogi su sumnjali da šef srpskog DB-a radi za CIA

Dokaze nije izneo ni Ajvor Roberts, bivši ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji tokom devedesetih godina

Objavljeno: 18.10.2019. 13:30h
  • 1

Da li je Jovica Stanišić, kontroverzni načelnik RDB iz vremena Slobodana Miloševića okrivljen za ratne zločine u Hrvatskoj, bio agent CIA?

Njegovi savremenici i čelnici u političkoj i bezbednosnoj sferi Srbije nakon 5. oktobra sumnjali su na to, ali dokaza nije bilo.

Dokaze nije izneo ni Ajvor Roberts, bivši ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji tokom devedesetih godina, ovog utorka na još jednom u nizu ročišta na suđenju Stanišiću i njegovom najbližem saradniku Frenkiju Simatoviću pred Haškim tribunalom. Ali, jeste decidno tvrdio: Stanišić je radio za Lengli.

- Stanišić je bio tajni agent CIA. Britanska vlada mi nije dozvolila da govorim o poreklu te informacije, nedavno sam upozoren da moram da poštujem Zakon o službenoj tajni. Ja bih se, sasvim sigurno, oslonio na nju - rekao je bivši ambasador. "Blic" je razgovarao sa Zoranom Živkovićem, Božom Prelevićem i Momirom Stojanovićem - čelnim ljudima različitih sfera političkog odlučivanja i javne i tajne bezbednosti koji su funkcije obavljali neposredno nakon demokratskih promena - i oni se načelno slažu da su takve indicije postojale, ali - ne i dokazi.

NEMAMO INFORMACIJA...

Tako Stojanović, bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije, za "Blic" kaže da ne zna da li je Stanišić bio agent CIA.

- U VBA takve informacije nismo imali, a i to je bilo vreme kada se vojnoj službi, nažalost, manje verovalo od civilne. Ono što znam sigurno je da je taj period u kom je bio načelnik službe RDB bio u neku ruku period kada se služba izdigla iznad države i vlade, i to se ne sme nikada ponoviti u srpskom društvu. Stanišić je nepobitno bio vrhovni autoritet i po meni je dao sebi više slobode nego što je imao od predsednika Miloševića. Što se tiče njegovih kontakata sa zapadnim centrima moći, to je bila javna tajna - kaže Stojanović. On napominje da mnogo toga iz Stanišićeve biografije - najpre njegov angažman na Kosovu i u Hrvatskoj - nije do kraja razjašnjeno.

- Jedno je sigurno - Milošević mu je neprikosnoveno verovao - zaključuje Stojanović.

foto: Printscreen

JE LI MILOŠEVIĆ ZNAO?

Upravo je to i najzanimljivije: je li Milošević znao (a morao je znati) sa kim je bio u bliskom kontaktu? Božo Prelević, advokat i koministar policije u prvoj vladi nakon 5. oktobra 2000, isto to se pita. Na početku razgovora konstatuje da mu je "teško da zamisli" da bi Roberts mogao da laže pred sudom.

- S jedne strane, meni niko - dok sam razgovarao s predstavnicima MI6, na primer - nije dao takve indicije za Stanišića. S druge strane, znajući ko je Roberts i kako Englezi doživljavaju sud, teško mi je da zamislim da bi lagao. Što se tiče njegovog iskaza, bilo je više saznanja da su i Milošević i Stanišić, pa i mnogi drugi rukovodioci RDB i BIA, bili u bliskim kontaktima sa CIA, i zahvaljujući upravo tome, ja mislim, Stanišić je imao priliku da sastavi jednu od najboljih ponuda za Kosovo, koju Milošević nije iskoristio. Vrlo je teško reći da je neko agent, a ne samo saradnik CIA. Mene je ta izjava dosta iznenadila, jer agent je više od saradnika - kaže Prelević.

A šta je o tome znao predsednik Milošević?

- Nije bilo moguće da je bio agent a da Milošević to nije znao, tako da to otvara priču o tome zašto ga je držao uz sebe - ako mu to nije odgovaralo - zaključuje advokat.

I ŠTA SAD?

Robertsova izjava jeste bombastična, ali pitanje je koji je njen značaj danas, kaže Zoran Živković, koji je obavljao funkciju premijera Srbije nakon ubistva Zorana Đinđića, i za čijeg su mandata (tokom Sablje) i uhapšeni i izručeni Stanišić i Simatović.

- S jedne strane, tačno je da je Jovica Stanišić doveo šefa CIA u Beograd u jednom trenutku 90-ih. Ima o tome dosta svedočanstava. Ali, do danas nismo imali zvaničnih potvrda toga da radi za CIA. S druge strane, ono što je Stanišić radio pod režimom Miloševića ne uklapa se baš u njegovu ulogu kao navodnog američkog agenta. Danas, 2019. godine, ta informacija praktično nema nikakav bitan značaj, mada svakako jeste zanimljivo. Mislim da to nikako ne utiče na Srbiju - kaže Živković. Roberts bi, inače, danas trebalo da nastavi svoje svedočenje pred Tribunalom...

foto: Printscreen

ŠTA JE REKAO AJVOR ROBERTS?

"Jovica Stanišić je bio tajni agent CIA. Britanska vlada mi nije dozvolila da govorim o poreklu te informacije, nedavno sam upozoren da moram da poštujem zakon o službenoj tajni. Ja bih se, sasvim sigurno, oslonio na tu informaciju", rekao je Roberts u Hagu. Takođe, opisao je i blisku vezu Stanišića i Miloševića, pogotovo oko sukoba sa Radovanom Karadžićem. "Stanišić je znao gde su tela zakopana", rekao je Roberts.

Gospodar podzemlja i režiser prevrata

Službom državne bezbednosti Stanišić je rukovodio od 1991. do 1998. godine, bio je jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, najuticajniji u rukovođenju dešavanja u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. U srpskom podzemlju imao je glavnu reč i pod svojom kontrolom držao je vođe srpskih i crnogorskih kriminalnih grupa. Smatra se da je organizovao neke od najvažnijih poduhvata koji su učvrstili vlast Miloševića: AB revoluciju u Vojvodini, preuzimanje arhive SSUP, prelazak Srbije na višepartijski sistem, pripreme za ratove u Hrvatskoj i BiH. Sa mesta čelnika DB smenjen je uoči sukoba na KiM. U akciji "Sablja" 2003. je uhapšen i izručen Haškom tribunalu, koje ga je optužilo za ratne zločine u Hrvatskoj. Najpre je oslobođen krivice, ali mu je suđenje 2017. počelo ispočetka.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media