KO JE SVE GLASAO ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI U SRPSKOM PARLAMENTU? Da li vas iznenađuju ova imena?
Zločin u Srebrenici, Foto: EPA/BAS CZERWINSKI

KAO GROM IZ VEDRA NEBA

KO JE SVE GLASAO ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI U SRPSKOM PARLAMENTU? Da li vas iznenađuju ova imena?

Predlog rezolucije odavno je u srpskom parlamentu...

Objavljeno:

Poslaničke grupe Liberalno demokratska partija - Stranka demokratske akcije Sandžaka i Liga socijademokrata Vojvodine - Zelena stranka, odnosno 11 poslanika, potpisale su i u skupštinsku proceduru uputile Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici za usvajanje po hitnom postupku.

U rezoluciju se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida, a ovaj tekst podnet je srpskom parlamentu 2016. godine.

Proglašava se 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici i izražava se saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja, navodi se u tekstu predloga.

Potvrđuje se rešenost države da spreči genocid i druge ozbiljne zločine i potvrđuje stavove završnog dokumenta Svetskog samita iz 2005. godine i odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti.

Predlogom rezolucije se podupiru napori na sprovođenju istrage i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuju se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme da sprovede istragu i procesuiraju sve odgovorne.

foto: Nebojša Mandić

Naglašava se suštinski značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnovi za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Rezoluciju su potpisali poslanici Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Nataša Mićić, Nenad Milić, Nenad Čanak, Goran Čabradi, Olena Papuga, Marinika Tepić i Nada Lazić.

Na ovaj tekst podsetio je Pavle Bihali na društvenoj mreži Tviter, kada je objavio ovo:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.