DOŠLI SMO DO EKSKLUZIVNOG DOKUMENTA! Ovaj papir pokazuje da je Koštunica potpisao oslobađanje Kurtija iz zatvora!
Aljbin Kurti i Vojislav Koštunica, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

pozadina priče

DOŠLI SMO DO EKSKLUZIVNOG DOKUMENTA! Ovaj papir pokazuje da je Koštunica potpisao oslobađanje Kurtija iz zatvora!

Šta se sve dešavalo posle smene Slobodana Miloševića?

Objavljeno:

Nekadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica 2001. godine amnestirao je budućeg premijera Kosova Aljbina Kurtija, u sklopu amnestije mnogih političkih zatvorenika nakon pada Slobodana Miloševića.

On je u aprilu 1999. uhapšen od strane srpskih snaga bezbednosti, da bi dva meseca kasnije, dan nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, bio prebačen u zatvor u Požarevcu.

Optužen za ugrožavanje jugoslovenskog teritorijalnog integriteta i osmišljavanje neprijateljske aktivnosti bliske terorizmu, osuđen je na 15 godina zatvora.

Međutim, oslobođen je posle smene Vlade Slobodana Miloševića.

foto: Printscreen

Zanimljiva je bila reakcija Kurtija na svoje oslobađanje iz zatvora:

- Ja nisam tražio milost u Srbiji, jer ne može onaj koji je vršio represiju nad albanskim stanovništvom da osudi čoveka koji nije pravio nikakve probleme - rekao je Kurti.

On je optužio albanske lidere na Kosovu da su učinili malo za razrešenje problema svih albanskih političkih zatvorenika u zatvorima u Srbiji. Kurti je dodao da se novi režim u Srbiji od Miloševićevog razlikuje samo u sredstvima koje koristi a da su ideje ostale iste.

- Ja sam u zatvoru bio fizički slomljen, ali ne i duhovno. Sad sam u duhovnom zatvoru, a fizički slobodan, zato što su moji prijatelji ostali tamo - izjavio je Kurti.

Vojislav Koštunica se nije oglašavao ovim povodom, ali je zato Milan Antonijević iz Yucoma osetio potrebu da objasni kako je došlo do te situacije.

- Yucom je 2001. godine izradio Zakon o amnestiji kojim je amnestiran ogroman broj mladih koji se nisu odazivali na vojne pozive devedesetih, a amnestirani su i politički zatvorenici, između ostalih i Aljbin Kurti. Na to možemo biti ponosni - rekao je Antonijević.

BONUS VIDEO:

Gužva na raskrsnici Omladinskih brigada i Bulevara heroja sa Košara (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.