OTVARANJE SKUPŠTINE PARLAMENTARNE UNIJE: Aleksandar Vučić se obratio predstavnicima 140 zemalja
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

uživo

OTVARANJE SKUPŠTINE PARLAMENTARNE UNIJE: Aleksandar Vučić se obratio predstavnicima 140 zemalja

Predsednik Srbije je najpre uvaženim zvanicama poželeo dobrodošlicu

Objavljeno:

U Beogradu je počela 141. Skupština Interparlamentarne unije, a na zasedanju će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Intoniranjem himne "Bože pravde" u beogradskom Sava centru večeras je počela ceremonija zvaničnog otvaranja 141. Skupštine Interparlamentarne unije (IPU) koja će trajati do 17. oktobra, a okupiće 2.000 učesnika iz oko 150 zemalja.

Predsednik Srbije je najpre uvaženim zvanicama poželeo dobrodošlicu.

- Ponosan sam što ste svi u Srbiji, čini se da je Srbija jedina zemlja koja danas u Evropi može da organizuje ovakvo zasedanje, jer mi smo slobodna i nezavisna zemlja koja želi da sa svima gaji prijateljstvo. Zato, doborodošli u Srbiju i osećajte se ovde kao kod kuće, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je u svom govoru podsetio na stvaranje Interparlamentarne unije pre 56 godina.

foto: Tanjug

- Vi parlamentarci jeste deo sveta koji mora da sanja drugačije snove, s akijim ne treba prestati. Svet dijaloga i komprimisa jeste moguć, ali je svet i dalje daleko od tog ideala. Ne važe ista pravila za sve, o tome ko je ko odlučuju najveći. Mi mali narodi ponekad smo uskraćeni i za pravdu i za novac i razvoj. Ponekad se čini da smo izolovani, ali danas se lsobodarski deo sveta budi, i d aljudi ponovo osećaju da je nezavnisnost, suverenost i sloboda odlučivanja nešto zbog čega se vredi boriti, rekoa je Vučuić.

Prisutnima se najpre obratila predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković koja je gostima poželela dobrodošlicu.

Skupština Srbije će do 17. oktobra biti domaćin predstavnicima oko 140 zemalja, više od 70 predsednika parlamenata, što je do sada rekord, kao i više od 700 poslanika, među kojima je 30 odsto žena, i 17 odsto poslanika ispod 45 godina.

foto: Tanjug

Centralna tema zasedanja Skupštine IPU je "Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje", a poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Na otvaranju Skupštine IPU, koja okuplja više od 1.700 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva iz celog sveta, obratiće se i predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja.

Najavljeno je prisustvo i predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.