RAT TAKSISTA I CAR:GO RUŠI VLADU SRBIJE! Blokade Beograda posvađale ministre, a onda su udarili i na Anu Brnabić
Taksisti štrajkuju, Foto: Filip Plavčić

POLITIKA U POZADINI

RAT TAKSISTA I CAR:GO RUŠI VLADU SRBIJE! Blokade Beograda posvađale ministre, a onda su udarili i na Anu Brnabić

Šta se dešava?

Objavljeno:

Taksisti već danima blokiraju Beograd, a godinama, reklo bi se viode bitku sa CarGo, ali kao i sve u Srbiji i ovaj slučaj nije mogao da prođe bez uplitanja politike.

Štrajkači, tačnije taksisti su rešili da isteraju svoje, blokiraju ulice, doduše vikendom ne, jer tada je najbolja zarada, a u svojim prozivkama opasno su potresli čak i Vladu Srbije.

Prvo su pojedinci prozvali pojedine srpske ministre, a onda su u klinč zbog toga ušle premijerka Ana Brnabić i Zorana Mihajlović.

Ipak, krenimo redom...

Taksisti su tako potkačili ministra Aleksandra Antića i Branka Ružića kao krivce, ekspresan odgovor došao je od funkcionera SPS.

foto: Beta / Milan Obradović

- Taksistima želim, najiskrenije, sve najbolje, i još jednom im poručujem da nema razloga za teške reči, već isključivo za iznošenje istine, koju očigledno znaju samo oni koji koordinirano vode proteste ali je ne iznose iz njima poznatih razloga, dok ogroman broj onih koji protestuju nažalost znaju samo za zadate personalne, a možda i političke mete koje treba napadati, čak iako za to nema utemeljenja u činjenicama - rekao je Ružić i dodao:

- Međutim, bez istine teško će se doći do rešenja. Smatram da je vrhovni interes građana i države da Beograd ne bude blokiran i potrebno je da se iznađe adekvatno rešenje, na jedinom mestu gde je to moguće a to su institucije, nikako ulica. Vrlo je kontraproduktivna konfrontacija taksista sa Beograđanima, kao i sa Vladom Srbije, ukoliko žele da ispune svoj cilj.

foto: Beta / Marko Rupena

Upućeni, ovu priču vide kao borbu za političke poene. Nezvanično se čuje, taksisti i njihova konkurencija (pre svih „CarGo”) koriste se kao efikasno oružje u predizbornom odmeravanju snaga u vladajućoj koaliciji između SPS-a i SNS-a.

Ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić priznao je juče da nije stručan da proceni protiv koga se taksisti bore, ali je vlasnicima automobila sa TH tablicama poručio da se obrate njemu ako je povod za protest bilo ko iz SPS-a.

foto: AP

Dok su se taksisti ostrvili na kadar SPS-a, „CarGo” kao zaleđinu „taksi kartela” navodi ministarku Zoranu Mihajlović. Mesecima unazad upravo nju i njen resor otvoreno optužuju da su prepreka za uvođenje inovacija u oblasti prevoza putnika.

Poput taksista i udruženja „CarGo”, i Ministarstvo saobraćaja vrti istu ploču. Ponavljaju da svako može da se bavi prevozom putnika ako se registruje u skladu sa zakonom. A „Kar go” se registrovao, odnosno njegovi pravnici su našli pravi puteljak u aktima koja se bave udruženjima građana.

U rafalnoj paljbi između taksista i udruženja „CarGo”, u kojoj su municija i ministri, dve strane imaju i nešto zajedničko – jedna drugoj poručuju da se ne bi toliko osilili da nemaju zaleđinu u vidu političara iz vlasti.

U čitavu priču uključila se i ničim izazvana ili ipak jeste pemijerka Ana Brnabić.

foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Ona je izjavila da nije fer da taksisti maltretiraju građane blokiranjem grada kad znaju da je Vlada uvek spremna da razgovara i dodala da je to što rade najbolja reklama za CarGo.

„Nije fer da maltretiraju građane, kada znaju da im je Vlada uvek izlazila u susret i po pitanju neplaćanja poreza i reprograma za poreze. Koliko je njih uopšte potpisalo za Poreskom upravom za reprogram za poreze, pa nismo oduzimali vozila”, rekla je Brnabić nakon konferencije „E-papir – od šaltera do digitalne transformacije” u Beogradu, prenosi Beta.

Prema njenim rečima, to što radi kompanija „Kar gou” nije kršenje zakona, već apsolutno pronalaženje rupa u njemu.

foto: Aleksandar Stojanović

„Mi o tome možemo da razgovaramo, kako da promenimo zakon. Ali ta taksi udruženja koja danas maltretiraju građane su učestvovala u pravljenju tog i takvog zakona”, rekla je Brnabić.

Ove reči premijerke jasan je signal da je i u Vladi Srbije zbog taksista udario tuk na luk, a u klinču su opet Brnabićeva i Mihajlovićeva.

Da je štrajk taksista uzdrmao temelje kabineta Brnabićeve u Nemanjinoj 11 jasno je, a da li će se ta kula i srušiti ili ćemo u narednim danima čuti novo ime nekog političara ostaje da se vidi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.