POČELI PREGOVORI VLASTI I OPOZICIJE: Aktivisti NE DAVIMO BEOGRAD pokušali DA UPADNU U SKUPŠTINU (VIDEO)
Aktivisti NE DAVIMO BEOGRAD, Foto: Printscreen

NIJE IM USPELO

POČELI PREGOVORI VLASTI I OPOZICIJE: Aktivisti NE DAVIMO BEOGRAD pokušali DA UPADNU U SKUPŠTINU (VIDEO)

Stefanović: Voleo bih da smo mogli bez stranaca

Objavljeno: 16:01h

U Skupštini Srbije danas u 15 časova počeli su pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a odmah se desio i manji incident kad su aktivisti Ne davimo Beograd krenuli da uđu u zgradu, ali su sprečeni u tom pokušaju.

Nešto ranije, oko 15 časova došli su predstavnici više stranaka vladajuće koalicije i opozicije kao i bivši poslanik EP Knut Flekenštajn i šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici.

Sastanku prisustvuju predsednica parlamenta Maja Gojković, poslanici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, Žarko Obradović iz SPS-a, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, predstavnici PUPS-a.

Opoziciju predstavljaju lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider Nove stranke Zoran Živković, predsednik Srpskog patriotskog saveza - SPAS Aleksandar Šapić, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije kao i predstavnici Nove Srbije. Dijalogu u Skupštini Srbije prisustvuju i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević i Bojan Klačar iz CeSID-a.

Stefanović: Voleo bih da smo mogli bez stranaca

Važno je da dijalog postoji i potrebno je razgovarati šta je to što možemo da popravimo kada su u pitanju izborni uslovi, izjavio je danas član Glavnog odbora SNS Nebojša Stefanović i dodao da bi više voleo da je dijalog vlasti i opozicije mogao da se vodi bez dolazaka stranaca.

"Voleo bih da smo to mogli da uradimo sami, nisam presrećan što je morao da dođe neko iz inostranstva da nam pokreće dijalog, ali možda kao društvo još nismo zreli i sposobni da to uradimo sami, što pokazuje slabosti našeg društva i na tome moramo da radimo", kazao je Stefanović novinarima u Beogradu.

Ne davimo Beograd: Tepih s naslovnim stranama punim laži

Saopštenjem se oglasila i organizacija Ne davimo Beograd:

Danas smo ispred Narodne skupštine Republike Srbije, umesto crvenog tepiha kojim se tradicionalno dočekuju visoke zvanice, razvili tepih laži, podmetačina i blaćenja. Tepih s naslovnim stranama režimskih medija poruka je predstavnicima Evropskog parlamenta da je stanje demokratije u Srbiji duboko uznemirujuće i da se preko toga ne sme preći.

Inicijativa Ne davimo Beograd pozdravlja interesovanje Evorpskog parlamenta za stanje demokratije u Srbiji, ali upozoravamo učesnike razgovora da je situacija mnogo gora od one koju se predstavnici vlasti upinju da pokažu i da građani Srbije neće pristati na lažirane izbore.

U ovom trenutku postoji nepodeljeno saglasje, svih opozicionih političkih aktera, eksperata i organizacija civilnog društva, da u Srbiji ne postoje uslovi za fer izbore. U periodu do marta sledeće godine, nema vremena, a ni političke volje, da se naprave ključne promene koje će ovo stanje promeniti. Zato je bojkot lažiranih izbora jedino rešenje kojim započinjemo borbu za demokratsku i slobodnu Srbiju.

Predstavnike Evropskog parlamenta pozivamo da sagledaju realno sumornu sliku naše države i da nam, u periodu nakon bojkota, pomognu u demokratizaciji zemlje i pozitivno utiču na promene koje će obezbediti poštene izbore, u roku koji je neophodan da se one ostvare.

PSG: Zašto zapravo učestvujemo u razgovorima

PSG je inicirao pa će i učestvovati u dijalogu pod pokroviteljstvom EU jer je to poslednja instanca kojoj možemo da se obratimo i poslednje sredstvo borbe za fer uslove koje, u skladu sa Sporazumom s narodom, možemo iskoristiti pre donošenja odluke o bojkotu. Ukoliko ovi razgovori ubrzo ne daju rezultat koji će biti očigledan svim građanima, PSG neće učestvovati na izborima, kažu u Pokretu slobodnih građana koje predvodi Sergej Trifunović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.