AMERIKA I ZAPAD SU VUČIĆEVOG PRIJATELJA IZBACILI IZ IGRE ZA KOSOVO! Briselu i dalje bride obrazi od ovog ŠAMARA
Žozef Borel i Aleksandar Vučić, Foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

OTKRIVAMO!

AMERIKA I ZAPAD SU VUČIĆEVOG PRIJATELJA IZBACILI IZ IGRE ZA KOSOVO! Briselu i dalje bride obrazi od ovog ŠAMARA

Šta se dešava?

Objavljeno:

Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel totalno je isključen iz dijaloga Beograda i Prištine, što najbolje svedoči odluka Amerike da u vatru gurne Metjua Palmera i Ričarda Grenela!

Kako saznaje Espreso iz izvora u Briselu odluka Zapada je da Borela skloni iz igre, jer otvoreno govori da tzv Republika Kosovo nije nezavisna država, već da je to deo Srbije.

I ako je najavio da će njegova prva poseta biti Prištini, u kojoj kako kaže "nije bio iz očiglednih razloga" Borel će u glavnom gradu južne srpske pokrajine biti samo protokolarno.

- Prvi put od uspostavljanja dijaloga Beograda i Prištine šef diplomatije EU neće voditi te razgovore. Borelu zameraju da je pristrasan te zbog toga neće ići stopama Ketri Ešton i Federike Mogerini - kaže naš izvor.

Prema njegovim rečima u Briselu, ali i Nemačkoj je prećutno postignuta saglasnost da pregovore vodi upravo Ričard Grenel. Jer je Borel okarakterisan i kao dobar prijatelj predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Da sve mora da legne najbolje svedoči i izjava iz Berlina da je američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel imenovan, gle čuda, za specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine na sopstvenu inicijativu.

"To nije bila inicijativa predsednika Donalda Trampa. Evropska unija (EU) je pozdravila imenovanje Grenela, ali postoji zabrinutost da bi on mogao da revidira dogovore koje je Frederika Mogerini ranije postigla sa kosovskim i srpskim predsednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem", rekli su ti izvori iz Nemačke.

foto: EPA

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom Tačijem.

List je u tom članku Grenela nazivao Trampovim "čovekom od poverenja", a Tači je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu, preneo je Glas Amerike.

Ričard Grenel danas boravi u Prištini, a za sutra je najavljena njegova poseta Beogradu gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

A gde je za to vreme, naš junak iz priče Žozep Borel?

U Španiji, daleko od Kosova, daleko od dijaloga, daleko od bilo kakvog rešenja...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.