NAJVEĆE CRKVENO ODLIKOVANJE ZA VUČIĆA! Predsednik: ŽELIM DA SRBIJA BUDE VEČNA!
Irinej, Foto: Printscreen

uživo

NAJVEĆE CRKVENO ODLIKOVANJE ZA VUČIĆA! Predsednik: ŽELIM DA SRBIJA BUDE VEČNA!

Svečanosti, pored poglavara SPC patrijarha Irineja, prisustvuju i predsednik

Objavljeno: 21:21h

Povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, večeras se u beogradskom Sava centru održava svečana akademija, pod nazivom "Zavet Svetoga Save".

Svečanosti, pored poglavara SPC patrijarha Irineja, prisustvuju i predsednik

Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prisusustvuju i predstavnici i članovi narodnih skupština i vlada Srbije i Republike Srpske, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici diplomtskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, političkih stranaka, Univerziteta, organizacija, društvenih i kulturnih ustanova.

IZ OBRAĆANJA PREDSEDNIKA SRBIJE:

20.56 - Beskrajno sam Vaša svetosti zahvalan na ovome. Orden me obavezuje da radim još napornije i vrednije.

20.52 - Ja želim da Srbija bude večna.

20.51 - Prva reakcija na vest da sam dobio orden je bila da ćutim... Bio sam iznenađen, jer ovaj orden nisam očekivao.

Ordenom Svetog Save - visokim priznanjem Srpske pravoslavne crkve odlikovani su patrijarh Irinej, predsednik Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

foto: Printscreen

"Predsednik Vučić je otvorio Srbiji puteve Evrope i sveta. Njegovim trudom i radom krenulo se velikim koracima napred. Hvala Bogu, ovih dana Srbija dobija puteve kakve je želela sto godina unazad. Otvaraju se nove fabrike...", rekao je patrijarh Irinej i dodao:

"Vučić se bori da očuva srpski narod na svetoj srpskoj zemlji, na Kosovu i Metohiji".

Patrijarh Irinej se zahvalio predsedniku Vučiću "za lavovsku borbu" za očuvanje Kosmeta.

Na početku svečanosti, episkop niški Arsenije pročitao je poruke patrijarha

Irineja iz poslanice povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

Svečana akademija održava se u okviru centralne proslave jubileja SPC, a na njoj će u pesmi, slici, drami biti dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Centralna proslava jubileja SPC-a u Srbiji počela je u nedelju liturgijom u manastiru Žiča uz prisustvo pet hiljada vernika.

foto: Printscreen

Zatim je danas, u Pećkoj patrijaršiji, služena svečana arhijerejska liturgija kojoj je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH.

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC", koja će trajati do 9. decembra.

Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima - u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi...

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla I Carigradskog za "arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja", a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija.

Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

Jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Vučića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.