SRPSKA LISTA NEĆE BITI U VLADI KOSOVA? Albanci u Prištini SPREMILI najgoru STVAR za Srbe, na ovo niko nije računao
Goran Rakić i Srpska lista, Foto: Printscreen/YT/Srpska Lista

SAZNAJEMO

SRPSKA LISTA NEĆE BITI U VLADI KOSOVA? Albanci u Prištini SPREMILI najgoru STVAR za Srbe, na ovo niko nije računao

Ovo je zaista mnogo nisko

Objavljeno:

Izbori na Kosovu su završeni, a sada kreće prava bitka i to ona za fotelje. Glavno pitanje za Srbiju jeste hoće li imati Srba u Vladi tzv Republike Kosovo?

Srpska lista jeste ubedljivo, kao nikada nijedna srpska politička opcija, odnela pobedu. Osvojila je 10 zagarantovanih mandata u parlamentu tzv Republike Kosovo, ali to ne znači da će se naći u novoj vladi ove lažne države.

Aljbin Kurti i njegovo Samoopredeljenje, zajedno sa strankom Ise Mustafe osvojili su dovoljno glasova da sami formiraju vladu. Tačnije imaju preko 50 odsto podrške od broja građana izašlih na izbore.

Kao grom iz vedra neba odjeknula je izjava Aljbina Kurtija da Srpska lista neće biti u vladi. Ipak, on je rekao nešto što zvanični Beograd i Srbiju može dodatno da zabrine, a to je:

"To ne znači da neće biti Srba u vladi".

foto: Printscreen

Na koga li je to mislio Kurti? Kada sem Srpske liste sve ostale partije koje imaju to "srpska" u nazivu neće biti deo parlamentarnog saziva.

Kako saznaje Espreso, u Prištini je već krenuo lov na Srbe, ali ne one iz Srpske liste, već Srbe koji su lojalni Albancima i sa kojima Samoopredeljenje može da manipuliše.

- Nije isključeno da neki od poslanika iz redova Samoopredeljenja bude Srbin koji će zameniti nekog Albanca, samo da bi sedeo u parlamentu i stvarao privid da i Srbi učestvuju u vlasti. Takođe nije isključeno ni da Kurti nekog svog Srbina postavi za ministra - kaže nam naš izvor iz Prištine.

Prema njegovim rečina Kurti i Isa znaju da bi tako zadali najveći udarac Srbima.

- Kada je Rada Trajković mogla da bude na listi Albanaca, što ne bi mogli da nađu nekog Srbima koji bi uskočio u neku ministarsku fotelju - pita se naš izvor.

Bilo kako bilo Srpska lista bila u vlasti ili ne, ostaće najlegitimniji glas srpskog naroda na Kosovu, jer je ubedljivo i do nogu potukla ostale kandidate.

foto: Dragana Udovičić

Američki analitičar Danijel Server nada se da će kosovsku vladu formirati široka koalicija sa značajnom većinom glasova, jer je ona, kako ističe za Glas Amerike, potrebna za razgovore sa Beogradom.

Server kaže i da prave veliku grešku oni koji misle da će se SAD potruditi da sačuvaju ono što naziva stabilnošću: "Mislim da kad god postoji ozbiljna alternativa na Balkanu, Amerikanci nisu bili protiv njenog dolaska na vlast. To je demokratija", kaže američki analitičar.

Građani su, kaže, glasali za promene, a dijalog sa Beogradom i normalizacija odnosa biće prioritet nove vlade u Prištini.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Priština morati da kuca na vrata Srba, na vrata Srpske liste, ako želi da ima legitimno formirane institucije.

"Sa ovim rezultatom od deset nula, deset srpskih poslanika, svako ko hoće na legitiman način da formira pokrajinske institucije mora da prestane sa terorom nad Srbima, sa gaženjem, ugnjetavanjem, mora da na ozbiljan način pristupi i razgovorima sa Beogradom. Bez Srba, bez Beograda, bez ujedinjenog našeg naroda, nema legitimnih institucija u Prištini", rekao je Đurić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.