SNIMAK KURTIJA IZ SRPSKOG ZATVORA: Sada će biti kosovski premijer, a tada je pričao OVE STVARI! (VIDEO)
Aljbin Kurti, Foto: Printscreen/youtube

politika

SNIMAK KURTIJA IZ SRPSKOG ZATVORA: Sada će biti kosovski premijer, a tada je pričao OVE STVARI! (VIDEO)

Potiče iz albanske porodice iz mesta Vladimira

Objavljeno:

Aljbin Kurti (44), nekadašnji vođa Studentskog pokreta lider, nekada marginalnog, sada posle izbora pobedničkog Pokreta Samoopredeljenje, postao je ključna figura kosovske političke scene i najozbiljniji kandidat za premijera.

Ko je zapravo Aljbin Kurti? Neki krugovi u međunarodnoj zajednici smatraju ga opasnim nacionalistom koji teži ka stvaranju "velike Albanije", a on sebe velikim patriotom i levičarem, ali kada je u pitanju Kosovo, on je, desničar.

Potiče iz albanske porodice iz mesta Vladimira, kraj Ulcinja, u Crnoj Gori.

U žizu kosovske javnosti Kurti je došao još 1997. godine kao potpredsednik Studentskog pokreta univerziteta u Prištini i glavni organizator demonstracija 1997. i 1998. u vreme kada je, Adem Demaći, koji je bio mentor i idol Kurtiju, postao politički predstavnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

foto: Printscreen/youtube

Iako bez ratne prošlosti, Kurti je postao Demaćijev prvi pomoćnik.

Tada Kurtiju raste politička popularnost, jer se usprotivio tadašnjem predsedniku SRJ i Srbije, Slobodanu Miloševiću i bio je optužen je za terorizam i proveo je gotovo tri godine u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu.

Prvi put je uhapšen u oktobru 1997. godine zbog organizovanja studentskih demonstacija, a kada su se u junu 1999. srpske snage povukle s Kosova, Kurti se našao među nekoliko stotina albanskih zatvorenika koji su prebačeni na teritoriju centralne Srbije.

Iz zatvora u Lipljanu prebačen je u Požarevac, a u martu 2000.godine pred sudom u Nišu osuđen je na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i terorizma.

Iz zatvora u Požarevcu je oslobođen 2001., nakon pada Miloševića i pod pritiskom međunarodne zajednice u vreme vlasti DOS-a.

Na ovom snimku iz 2000. godine Kurti je intervjuisan od strane grupe srpskih novinara, kojima je odgovarao na pitanja o Slobodanu Miloševiću, ratnim zločinama, položaju Srba na Kosovu posle 1999. godine i njegovog viđenja budućnosti Kosova. Zanimljivo je da se na snimku može videti da Kurti odlično govori sprski jezik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.