VUČIĆ I ERDOGAN RAZMENILI SU POŠTANSKE MARKE! Ova serija će SUTRA BITI PUŠTENA U OPTICAJ (FOTO)
Redžep Tajp Erdogan i Aleksandar Vučić, Foto: Aleksandar Stojanović

jubilej

VUČIĆ I ERDOGAN RAZMENILI SU POŠTANSKE MARKE! Ova serija će SUTRA BITI PUŠTENA U OPTICAJ (FOTO)

Prigodno izdanje štampano je u tiražu od 25.000 primeraka

Objavljeno: 16:36h

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, a njegov domaćin je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pre samih izjava predsednika održana je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i objavljivanja zajedničkog izdanja prigodnih poštanskih maraka povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Pošte Srbije najavile su da će sutra pustiti u opticaj vanrednu emisiju prigodnih poštanskih maraka u čast jubileja – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

foto: Aleksandar Stojanović

Prigodno izdanje štampano je u tiražu od 25.000 primeraka, sadrži poštansku marku nominalne vrednosti 74 dinara u šalterskim tabacima od osam komada sa vinjetom u sredini, koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. U saopštenju tog javnog preduzeća podseća se da su Кneževina Srbija i Turska zvanično uspostavile diplomatske odnose 1879. godine. Istaknuto je da je ideja za motiv prigodne poštanske marke potekla iz oblasti etnografije, a motiv je inspirisan šarom na izatkanom pirotskom ćilimu.

foto: Aleksandar Stojanović

Originalan fragment pirotskog ćilima je stilizovan i prilagodjen koloritu zastava obeju zemalja, a potiče s kraja 19. veka, što i hronološki odgovara početku diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Podsećamo, Erdogan je poslednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru. Vučić je od tada tri puta bio u Turskoj, u maju, julu i oktobru 2018. godine, a s Erdoganom je više puta razgovarao i telefonom.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.