SUTRA ĆE SE DESITI KLJUČAN MOMENAT ERDOGANOVE POSETE! Biće održana NAJVAŽNIJA SVEČANOST! (FOTO)
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sa Aleksandrom Vučićem, Foto: Predsedništvo Srbije

BITAN DAN

SUTRA ĆE SE DESITI KLJUČAN MOMENAT ERDOGANOVE POSETE! Biće održana NAJVAŽNIJA SVEČANOST! (FOTO)

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije!

Objavljeno:

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a domaćin mu je tokom celodnevne posete bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: Zorana Jevtić

Svečani doček turskom predsedniku priređen je u 12.30 sati ispred Palate Srbija. Nakon toga, dvojica predsednika su obišla izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a u 13 časova je bio razgovor "u četiri oka" između Vučića i Erdogana.

foto: Zorana Jevtić

U 14 časova priređena je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske koju su vodila dvojica predsednika. Sat kasnije Vučić i Erdogan obratili su se medijima.

foto: Zorana Jevtić

Istovremeno je potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tog tela, srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Jedan od najvažnijih momenata posete Erdogana svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, u utorak popodne.

Auto-put Beograd Sarajevo značajan je za povezivanje celog regiona, radovi na jednom delu prstena autoputa, deonici između Sremske Rače i Kuzmina, u toku su, a izvodi ih turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.

Uoči dolaska turskog predsednika, ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič istakao je da Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija.

On je ocenio da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podsetio da su još pre osam godina turske investicije u Srbriju iznosile svega miliona evra, a danas su dostigle 200 miliona evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.