KONFUZIJA U DS SE NASTAVLJA: Lutovac priča jedno, Ujedinjena DS drugo. Da li konačno imaju zajednički stav?
Demokratska stranka donela odluku o bojkotu izbora, Foto: Beta / Miloš Miškov, Beta/Branislav Božić

KLIN I PLOČA

KONFUZIJA U DS SE NASTAVLJA: Lutovac priča jedno, Ujedinjena DS drugo. Da li konačno imaju zajednički stav?

DS po pitanju bojkota izbora slala oprečne stavove

Objavljeno:
Jovana Korica

Demokratska stranka sve do danas slala je po pitanju bojkota donekle oprečne signale. Dok je Ujedinjena DS bila spremna na razgovor i kompromis, predsednik DS Zoran Lutovac govorio je kako je za takve pregovore kasno.

Lutovac, koji je jedan od predsedavajućih u Savezu za Srbiju, rekao je da "DS i SzS nisu spremni na fingirane pregovore s vlašću o izborima koji bi bili održani na proleće 2020. godine". On je dodao da je za takve pregovore kasno i da oni ne mogu doprineti primarnom cilju: ukupnom preobražaju društva.

foto: Espreso

- Pozdravljam angažovanje međunarodnih institucija i pojedinaca, ali insistiramo na bilateralnim razgovorima koji bi se ticali uslova sadržanih u zaključcima Ekspertskog tima - rekao je Lutovac. On je naglasio da eventualni razgovori ne utiču i ne opredeljuju doslednost u sprovođenju odluke da se na izbore ne izlazi. - Izlazimo samo na poštene izbore, nakon donošenja sveobuhvatnog sporazuma i vremena od devet meseci potrebnog za njegovu implementaciju - poručio je predsednik DS.

Da li je neka od njegovih izjava bila tek izvučena iz konteksta ili je uistinu postojalo neslaganje između onog što je govorio on i onog što su predsedavajući iz Udružene DS iznosili u javnost ostaje deo prošlosti.

Ujedinjena Demokratska stranka pozdravila je angažovanje EU i spremna je da zajedno s drugim opozicionim strankama razgovara s njenim predstavnicima o uslovima za slobodne i poštene izbore, koji bi bili uspostavljeni najmanje devet meseci pre raspisivanja sledećih izbora. No, isto tako naglašavaju kako ti razgovori svakako ne bi uticali na njihovu odluku da ne učestvuju na predstojećim izborima u redovnom roku, s obzirom na to da je već isteklo vreme za ispunjavanje njihovih zahteva da je neophodno da prođe minimum devet meseci od uspostavljanja uslova za slobodne i poštene izbore do raspisivanja izbora.

- Na Predsedništvu Ujedinjene Demokratske stranke smo se usaglasili i da je neophodno da se prethodno obave neposredni razgovori predstavnika opozicije sa predstavnicima EU o slobodnim i poštenim izborima. Smatramo da je prvo u takvim neposrednim razgovorima potrebno postaviti temelj za eventualni dijalog, budući da prethodni pokušaj dijaloga sa vlašću nije dao rezultate. Odustajanje od postavljenog roka od minimum devet meseci normalnih političkih okolnosti bi obesmislilo ispunjavanje i bilo kog drugog zahteva opozicije - navedeno je u saopštenju Ujedinjene DS.

U saopštenju se navodi i da dijalog koji bi se vodio u kontekstu održavanja izbora u redovnom roku bi zapravo bilo samo pregovaranje sa vlašću o izlasku na neslobodne i nepoštene izbore, a u “takvoj farsi svakako neće da učestvuju”.

- Zato ćemo i narednih dana nastaviti da činimo svaki napor da ubedimo međunarodne posrednike da je prihvatanje zahteva opozicije i roka od minimum devet meseci od postizanja sveobuhvatnog sporazuma o slobodnim i poštenim izborima pretpostavka normalizacije političkog života i vraćanja demokratije u Srbiju - ističe Ujedinjena DS i poručuje da će u narednom periodu raditi na aktivnoj kampanji bojkota.

Podsetimo, Maja Gojković rekla je kako je angažman predstavnika Evropskog parlamenta dobrodošao u cilju povratka međustranačkog dijaloga u Skupštinu Srbije i jačanja parlamentarne kulture među poslanicima i parlamentarnim strankama. Takav odgovor je, kako kaže, prosledila u pismu predsedavajućem Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalister. Ona je najavila razgovore 9. i 10. oktobra, a glavna tema međustranačkih razgovora trebali bi da budu izborni uslovi za predstojeće parlamentarne izbore 2020. godine.

foto: Stefan Kojić

Na pitanje da li je angažman EP zakasnio jer su neke opozicione stranke već donele odluku da će bojkovati izbore u martu naredne godine, Gojkovićeva je ocenila da je to njihov način razmišljanja koji poštuje, te da je na njima da donesu konačnu odluku.

- Sve što je predloženo od EP otvara mogućnost da unapredimo sve ono što neko smatra da do danas nije dovoljno unapređeno. Mislim da je preuranjena ta njihova odluka o bojkotu i da je reč o izgovorima da se ne učestvuje na izborima kako se ne bi pokazala politička snaga - rekla je predsednica Skupštine, dodajući da je svim političkim strankama mesto u parlamentu u okviru dijaloga, kao i svim strankama koje imaju podršku građana Srbije.

Zbog nedoumice u kojoj se našla javnost, zbog oprečnih stavova Ujedinjene DS i izjava Zorana Lutovca, kontaktirali smo jednog od predsedavajućih u Ujedinjenoj DS i predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojšu Zelenovića.

On je rekao kako Zajedno za Srbiju neće učestvovati na razgovorima koje Maja Gojković organizuje u sredu i četvrtak u Skupštini Srbije.

foto: Stefan Kojić

- ZZS pozdravlja spremnost Evropskog parlamenta da se uključi u proces stvaranja uslova za prave izbore u Srbiji. Spremni smo svakog trenutka da razgovaramo s delegacijom EP o načinu ispunjenja zahteva, postavljenih u izveštaju Stručnog tima 1 od 5 miliona, garancijama za sprovođenje u život potrebnih odluka i roku od najmanje 9 meseci od uspostavljanja normalnog stanja do izbora. Demokratska stranka je više puta iznela svoj stav, a saopštenje predsedništva Udružene DS, upravo je utemeljeno na stavovima koje sam izneo - objasnio je Zelenović za Espreso.co.rs.

Zoran Lutovac do objavljivanja ovog teksta nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.