TURSKI SULTAN DOLAZI SA JASNIM STAVOM O KOSOVU, ALI I O BOSNI! Erdogan otkrio čije interese Turska podržava
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

o sporazumima

TURSKI SULTAN DOLAZI SA JASNIM STAVOM O KOSOVU, ALI I O BOSNI! Erdogan otkrio čije interese Turska podržava

Dodao je da ga raduje što vidi da je od njegove poslednje posete Srbiji napredovala bilateralna saradnja

Objavljeno: 07.10.2019. 07:45h
  • 1

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da da sve od sebe da se reši problem Kosova i istakao da bi sporazum koji bi bio prihvatljiv za dve strane, bio prihvatljiv i za Tursku.

Erdogan je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu, zbog čega Turska podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma.

On je naglasio da su odnosi Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju i poštovanju.

- Želimo da ojačamo naše odnose i saradnju sa regionom na svakom polju. Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu. Sa Srbijom imamo duboke i ukorenjene istorijske i kulturne veze i vidimo je kao susednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice - rekao je Erdogan.

Dodao je da ga raduje što vidi da je od njegove poslednje posete Srbiji napredovala bilateralna saradnja, da su se povećala ulaganja turskih privrednika, ali i to što se u Srbiji povećava interesovanje za tursku kulturu i jezik i obrnuto.

- Biti svedok rezultata svih projekata koje smo realizovali zajedno s mojim dragim prijateljem (predsednikom Aleksandrom) Vučićem čini me posebno radosnim i pokazuje da smo na dobrom putu. Nemam nimalo sumnje u to da ćemo ovom snažnom političkom voljom obe strane našu saradnju podići na mnogo viši nivo - rekao je turski predsednik.

On je dodao da njegova zemlja pridaje značaj održavanju stabilnosti u Srbiji i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruženja EU.

- Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, verujemo da će to imati pozitivan odraz na ceo region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posetim Beograd, imam priliku da se u to uverim - rekao je predsednik Turske.

Upitan da prokomentariše projekat "Zelena transferzala" koji podržavaju pojedini bošnjački političari u Srbiji i regionu, a koji ima za cilj da se delovi Srbije u kojima živi muslimanska manjina objedini sa BiH i Kosovom, Erdogan kaže da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne prave razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

- Mi želimo da Srbija bude u jedinstvu, solidarnosti i miru, da uspešno završi evropske integracije i postane prosperitetna zemlja. Međutim, nekima smetaju aktivnosti naše zemlje na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom - rekao je Erdogan.

Kako je rekao, ti krugovi pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikazuju drugačijom nego što jeste.

- Srećom, zahvaljujući zajedničkom naporu s mojim cenjenim prijateljem Vučićem, svakim danom, unapređenjem naših odnosa osujećujemo planove ovih krugova. Moj savet svima je da umesto što podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprineti boljoj budućnosti Balkana - rekao je Erdogan.

Govoreći o deklaraciji koju je najavila Stranka demokratske akcije, a koja predviđa restrukturiranje BiH, Erdogan je kazao da Turska podržava Dejtonski sporazum kao minimalni kompromis koji trenutno postoji za BiH, uprkos postojanju nekih nedostataka i činjenicu da niko u BiH nije u potpunosti zadovoljan njime.

- Međutim, već sam izjavio da ako zainteresovane strane žele da unaprede ovaj sporazum, to bi trebalo biti urađeno pod nadzorom UN - zaključio je turski predsednik.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agenicje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media