URADILI SMO, ONO ŠTO NIKO NIJE! 5. OKTOBRA INTERVJUISALI SMO SLOBU MILOŠEVIĆA! Pričali smo o Kosovu, SPS i SNS...
Slobodan Milošević, Foto: Privatna arhiva

ESPRESO INTERVJU!

URADILI SMO, ONO ŠTO NIKO NIJE! 5. OKTOBRA INTERVJUISALI SMO SLOBU MILOŠEVIĆA! Pričali smo o Kosovu, SPS i SNS...

Da, čovek je sa Kosova i funkcioner SPS, a bio je i na Gazimestanu...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Baš na godišnjicu 5. oktobra, na dan kada je sa vlasti smenjen Slobodan Milošević, razgovarali smo sa Slobodanom Miloševićem!

Ne, ovo nije izmišljen intervju, ovo nije još jedna od lažnih vesti. Stvarno smo razgovarali sa Slobodanom Miloševićem, rodom sa Kosova, a da stvar bude još dodatno podudarna i on je funkcioner Socijalističke partije Srbije!

Mnogo povoda je za razgovor sa potpredsednikom IO SPS Slobodanom Miloševićem. Od izbora na Kosovu do SPS, pa i samog Miloševića.

Razgovor smo obavili, a gde drugo nego na Kosovu, gde je Milošević stalno, obilazi teren i aktivno učestvuje u kampanji Srpske liste.

Šta očekujete od izbora na Kosovu?

- Od predstojećih izbora na Kosovu i Metohiji, pre svega, očekujem da Srbi masovno izađu na izbore i pokažu svoju slogu, jedinstvo i snagu, glasajući za Srpsku listu, a to znači i za svoju državu Srbiju. Danas je, više nego ikada ranije neophodno da se ujedinimo i homogenizujemo i pokažemo svima da imamo jedinstvenu politiku.

Može li Srpska lista uz pomoć SPS da osvoji 10 mandata u parlamentu tzv Republike Kosovo?

- Verujem u snagu Srpske liste i u okviru nje važan i snažan doprinos SPS-a. Mi smo od njenog formiranja, ne samo njen deo već i aktivni učesnici koji na svim izborima, a to znače i na ovim mobilišemo svoje članove i simpatizere, svoju rodbinu i prijatelje da daju sve od sebe za opstanak našeg naroda, za našu državu i našu ideju. Socijalisti na Kosovu i Metohiji imaju veliko utemeljenje i duboke korene još iz vremena našeg bivšeg predsenika, Slobodana Miloševića. Glasanje za Srpsku listu je naše opredeljenje i naš izbor. U okviru jedinstvene Srpska lista pod rednim brojem 135. Socijalisti imaju svoje predstavnike i to: Milan Joksimović, sekretar pokrajinskog odbora SPS-a, pod rednim brojem 13. i Boža Stanojević pod rednim brojem 15. član glavnog odbora. Uveren sam, na osnovu onoga što se vidi na terenu i što je urađeno prethodnih godina, da ćemo osvojiti svih 10 mandata.

foto: Espreso

Zašto je za Srbe sa Kosova važno da pobedi Srpska lista?

- U okolnostima kada se menjaju odnosi u svetu i kada se očekuje nastavak pregovora, veoma je važno da se pokaže jedinstvo i snaga, jasno opredeljenje i oslanjanje na svoju državu i da se iskaže poverenje u njeno rukovodstvo na čelu sa našim liderima Aleksandrom Vučićem i Ivicom Dačićem. Potrebno je da jasna slika i poruka ode u svet, ali i albancima i onima koji bi da naruše naše jedinstvo. Utoliko je jedinstven nastup i na ovim izborima još jedan dokaz dobre i uspešne saradnje vladajuće koalicije i pre svega, dobrog kursa državne politike Vučića i Dačića. Dobro je da svi vide da su predstavnici Srpske liste autentični reprezentanti srpskog naroda, da veoma odgovorno i posvećeno zastupaju naše interese u skupštini Kosova.

Kako danas ocenjujete položaj Srba na Kosovu?

- Srbi na Kosovi i Metohiji su zabrinuti, pod pritiskom Albanaca, često bez slobode kretanja i beže elementarnih ljudskih prava. Suludo uvođenje taksi je otežalo i snabedevanje osnovnim životnim namirnicama. Međutim, oslonac na Srbiji i svakodnevna pomoć i podrška koja se vidi na terenu deluje ohrabrujuće. Država Srbija čini i učiniće sve da Srbi i ostali nealbanci na Kosmetu imaju što bolje uslove za život, puteve, škole, ambulante, obdaništa, radna mesta, kako bi život bio, ne samo moguć, već i dostojanstven i na odgovarajućem nivou. Moram da naglasim da na Kosmetu živi najhrabriji deo srpskog naroda i zahvaljujući njima Srbija čuva tapiju i da s punim pravom naše rukovodstvo vodi razgovore za očuvanje Kosmeta u okvirima Srbije.

Koji su najveći problemi Srba na Kosovu?

- Problem svih problema je bezbednost, sloboda kretanja, zaposlenje koje je izuzetno važno za opstanak. Potrebno je unapređivati uslove života u svim oblastima kao što su zdravstvena nega i obrazovne ustanove koje ohrabruju nove naraštaje. Naša država je preko svojih institucija i mehanizama učinila mnogo tokom prethodnih godina i preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i kroz druge resore da poboljša život srba na Kosmetu. Naši sunarodnici to prepoznaju i cene uzvraćajući podrškom Srpskoj listi. Glasanje za Srpsku listu je glasanje za Srbiju.

Kako ocenjujete ofanzivu Republike Srbije za otpriznanje lažne Republike Kosovo?

- Bitka za našu svetu zemlju bije se na raznim mestima i na različitim nivoima i u zemlji i u svetu. Svedoci smo ogromnih uspeha našeg državnog vrha i naše diplomatije i oko sprečavanja prijema Kosova u UNESKO i Interpol. Impresivan je broj zemalja koje su povukle priznanje uprkos pritiscima najmoćnijih država. Nervoza Albanaca i njihovih pokrovitelja potvrđuje da naša država uz pomoć svojih prijatelja čini pravu stvar i da se mi pitamo i da mnogo toga zavisi od nas ili da ne može bez nas. To samo potvrđuje da Dačić i Vučić rade pravu stvar za srbe i Srbiju.

foto: Espreso.co.rs

Funkcioner ste SPS kada očekujete da će se desiti unutarstranački izbori, kako bi socijalisti dobili sve organe stranke?

- Mi smo najvažniji deo izbora završili, imamo predsednika, Glavni odbor i predsednika Izvršnog odbora. Naša partija uspešno deluje o čemu svedoči i naš rejting a potencijali za njegov rast su još veći. Očekujem da se u narednih mesec dana odrzi sednica Glavnog odbora na kojoj će predsednik Dačić predložiti rešenja kako i sa kim će voditi stranku u budućnosti. Nema sumnje da naš predsednik Ivica Dačić uživa najveće poverenje i da ima i legitimitet i mandat da predloži najbliže saradnike u vrhu partije. Sasvim sigurno, predlog koji bude dao biće promišljen i jednoglasno prihvaćen i u ovom momentu najbolji i za partiju i za državu.

Da li su socijalisti lojalan partner naprednjacima?

- Strateško partnerstvo između SPS-a i SNS-a, čiji su utemeljivači i promoteri Vučić i Dačić pokazalo je svoje efekte i na parlamentarnim i na predsedničkim izborima, i u Vladi i na terenu, i u zemlji i u inostranstvu. SNS je stožer, a mi smo oslonac. Na nama, Vučićevim i Dačićevim saradnicima i operativcima je da to partnerstvo sprovedemo i na terenu, što i činimo. Verujem da će i predstojeći izbori još jednom to potvrditi i dokazati. Očekujem nastavak uspešne saradnje i čvrstog partnerstva SNS-a i SPS-a i u budućnosti.

Koliko je teško danas nositi ime Slobodana Miloševića, posebno na Kosovu?

- Svoje ime i prezime nosim sa ponosom. Za realno sagledavanje politike Slobodana Miloševića potrebna je vremenska distanca i razumevanje konteksta u kojem je delovao. Iako nije na meni da sudima, ipak radi se o velikom državniku. Narod je shvatio da je Sloba sve radio zbog Srbije i srpskog naroda i da su rušeći njega hteli da sruše Srbiju. Bilo je i teških trenutaka, posebno 1999. i 2000. godine na Kosmetu. Bio sam jako mlad, a obavljao sam funkciju predsednika opštinskog odbora SPS-a Kosova polja, i u to vreme doživljavao sam neprijatnosti, ali nikad od Srba.

Da li Vam je ime i prezime otvorilo neka vrata u politici ili ih je zatvorilo?

- Slobodan Milošević je važan i veliki brend Socijalističke partije Srbije. Imam sreću da nosim slavno ime i prezime. To je istovremeno i privilegija i teret. Nije mi zatvaralo vrata, pomoglo mi je to da su me svi lako pamtili, još uvek me zovu „mali Sloba“, iako imam 43 godine. Verovatno zato što je postojao „veliki Sloba“. Ipak, nastojim da svojim radom, posvećenošću i entuzijazmom obeležim sebe. Nije važan „Sloba“, važna je Socijalistička partija Srbije, a najvažnija je Srbija. Mi socijalisti „služimo narodu“!

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.