Kukan i Flekenštajn i zvanično predloženi za posrednike u dijalogu vlasti i opozicije
Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, Foto: Beta/Milan Obradović/Beta Miloš Miškov

pismo na adresu Narodne skupštine

Kukan i Flekenštajn i zvanično predloženi za posrednike u dijalogu vlasti i opozicije

Na kraju pisma izražava se uverenje da „međustranački dijalog može da bude najefektniji ukoliko političke grupe usvoje pristup koji je praktičan i otvoren za izgradnju snažnog konsenzusa o prioritetima za unapređenje izbornog okruženja“

Objavljeno:

Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, poslao je danas pismo Maji Gojković, predsednici Narodne skupštine, u kojem se navode detalji o prvom sastanku predstavnika srpske vlasti i opozicije, predviđenom za 9. i 10. septembar u parlamentu u Beogradu, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Dokument u koji je naš list imao uvid sadrži i okvirni program sastanaka, uz predlog da na dijalog budu pozvani „lideri parlamentarnih grupa plus jedan poslanik, uz moguće učešće i po jednog političkog savetnika“

- U skladu sa predlogom, prva runda međupartijskog dijaloga bila bi fokusirana na poboljšanju uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Predlažemo još dve runde dijaloga do kraja godine, uzimajući u obzir ishod svake prethodne runde. Zatim bismo se ponovo vratili, u narednoj fazi, dugoročnom pitanju unapređenja političke atmosfere, praksi i procedura unutar Narodne skupštine. U prilogu ćete naći nacrt agende za prvi dijalog, koji uključuje ključna pitanja koja su pokrenuta tokom diskusija sa političkim grupama i sadržana su u većini novijih izveštaja Evropske komisije, kao i u preporukama OEBS/ODHIR-a. Prema agendi, takođe ćemo uključiti stručnjake za izbore, kako bi doprineli dijalogu obezbeđujući kratke uvodne napomene u ključnim temama - navodi se u pismu Mekalistera Gojković.

Kako se dalje ističe, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn (bivši poslanici Evropskog parlamenta, prim. novinarke), „podržaće ovaj proces posredovanjem u dijalogu“.

- Uključićemo i poslanike EP-a, koji imaju dužnosti koje se odnose na (vašu) državu, u narednim rundama dijaloga. U posredovanju dijalogom, Kukan i Flekenštajn će sumirati domene u kojima je postignut konsenzus na kraju svakog dela agende, i dati sveopštu ocenu o segmentima u kojima je postignut konsenzus tokom završne sesije dijaloga - ukazuje Mekalister.

Na kraju pisma izražava se uverenje da „međustranački dijalog može da bude najefektniji ukoliko političke grupe usvoje pristup koji je praktičan i otvoren za izgradnju snažnog konsenzusa o prioritetima za unapređenje izbornog okruženja“, i naglašava da bi pregovori bili vođeni u skladu sa pravilima „Četem hausa“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.